Den europeiska våren – protester mot nedskärningar i Bryssel

Demonstration Bryssel

Igår samlades demonstranter i Bryssel för att protestera mot nedskärningar och privatiseringar. Det handlade om många tusen demonstranter som slöt upp i samband med EU-toppmötet i staden:

Europafacket varnade vid demonstrationen för sociala uppror med 26 miljoner arbetslösa, varav 5,7 miljoner unga. Och antiåtstramningsrörelsen ”För en europeisk vår”, som förbjudits demonstrera i Bryssel, genomförde en symbolisk ockupation av EU-kommissionens ekonomidirektorat.

– Från sådana här byggnader genomförs den åtstramningspolitik som lämnar miljontals människor utan fungerande hälsovård, berövar miljontals deras levebröd och river ner historiska sociala rättigheter, sade Michel Vanderopouls från den nya rörelsen, med organisationer i 13 av EU:s medlemsländer.

Innan demonstrationen gjordes det  en lång rad försök från belgiska myndigheter att på alla sätt sätt stopp för protesterna:

Den 14 mars hålls en europeisk aktionsdag ”För en europeisk vår” mot den europeiska krispolitiken. Samlande är en demonstration i Bryssel utanför EU-toppmötet samma dag. Nu har polismyndigheten i Bryssel förbjudit demonstrationen. Polisen vill inte ge tillstånd till en manifestation när Europas makthavare möts för att intensifiera den auktoritära nyliberalismen.

När demonstrationen höll på att avslutas tog sig 200 aktivister in på ECOFINs kontor, en av de europeiska instanser som ansvarar för nedskärningspolitiken. Ockupanterna förklarade i sin megafon varför de genomförde protesten: ”I Europa finns det människor som säger nej till nedskärningspolitiken och bristen på rättigheter. Den europeiska våren har börjat och den hör till rörelserna som säger ‘que se vayan todos’, alla ska bort, för att istället skapa rätten till inkomst, rättigheter och värdighet”.

Det var en intensiv dag som inledde gatornas vår, där alla som inte accepterar finansen och krispolitikens Europa kommer att mötas för att protestera vid en mängd tillfällen I mars på World Social Forum i Tunisien i mars och sedan vid Blockupy Frankfurt i maj.

Intressant?
Media: SVD1, 2, 3, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements