Opinionsundersökningarnas opinionsundersökning presenterad

SCB har idag presenterat sin stora partisympatiundersökning. Oppositionen har stöd av över hälften av väljarna, moderaterna backar, kristdemokraterna hamnar under spärren till riksdagen och centerpartiet ligger mycket när att hamna i samma läge. Vänsterpartiet står och stampar och moderaterna tappar rejält med stöd.

Partisympatiundersökningen visar att om ett riksdagsval ägt rum i maj skulle regeringspartierna (C+FP+M+KD) fått 40,7 procent av rösterna. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet skulle tillsammans fått 50,5 procent. Sverigedemokraterna  7,7 procent och övriga partier 1,1 procent.

För regeringsblocket noteras en statistiskt säkerställd minskning jämfört med november 2012. Centerpartiet skulle i maj fått 4,2 (±0,4), folkpartiet 6,0 (±0,4), moderaterna 26,9 (±0,7) och kristdemokraterna 3,6 (±0,3) procent.

Socialdemokraterna skulle vid val i maj ha fått 35,6 (±0,8), vänsterpartiet 6,4 (±0,4) och miljöpartiet 8,5 (±0,5) procent.

Sverigedemokraterna skulle vid ett val i maj fått 7,7 (±0,5) procent av rösterna. Övriga partier skulle fått 1,1 (±0,2) procent av rösterna. Bland övriga partier är feministiskt initiativ och piratpartiet störst.

Väljarströmmar

Väljarströmmar netto från riksdagsvalet 2010 till maj 2013

Intressant är att Vänsterpartiet sen valet 2010 vunnit väljare från de två partier som har en slags grön framtoning, miljöpartiet och centerpartiet. Det förstnämnda är kanske inte så underligt men det andra är kanske lite förvånande. Sverigedemokraterna har vunnit sympatisörer från moderaterna och sossarna medan socialdemokraterna främst tagit väljare från moderaterna men även från övriga borgerliga partier. Sen 2012 har vänsterpartyit istället vunnit sympatisörer från socialdemokraterna, miljöpartiet och sverigedemokraterna.

Svensson/SCB

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements