Sociala akrobater

TillitBoktips
Tillit
Peter Sylwan
Natur och Kultur
ISBN 9789127107489

Sociala akrobater

Det här är populärvetenskap när den är som bäst. Lättläst, konkret, bildande och intresseväckande. ”Tillit  – En bok om meningen i livet – Från den stora smällen till morgondagens middagsmat” rör sig över stora väldokumenterade områden av naturen och kulturen. Min enda kritik är den avslutande jordbruksdelens överdrivna kunskaps-, utvecklings- och genmanipulationsoptimism.

Intressant är beskrivningen av människan som social akrobat. Vi härmar, undervisar, medkänner, vänskapar, samarbetar, matfestar, gruppmusicerar, moraliserar, gemenskapar, fördelar, småpratar, nätverkar och samhällsbygger. Naturvetarna har allt mer att berätta om människans (och andra flockdjurs) samverkande sociala natur.

Men många samhällsvetare vänder dövörat till och vägrar samarbeta med naturvetarna i utforskandet av människans tillhörighetstörstande själ/hjärna. De tror fortfarande att evolutionär människokunskap är detsamma som 1800-talshögerns vulgärdarwinism med dess ”djungelns lag”-betoning på  egoism och konkurrens.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, ST, Google,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements