Om antalet mord minskar har väl knappast polisen tappat kontrollen

Förra året var det mycket få mord i Göteborg. 9 fall av dödligt våld i hela Västra Götaland är det lägsta antalet mord och dråp på mycket, mycket länge. Antalet mord och skottlossningar är ungefär hälften av den nivå som det befann sig på åren 2006-2009. Jag har svårt att få det till att polisen tappat kontrollen.

Det finns ingen våldsvåg i Göteborg. Samtidigt har staden under 2000-talet varit Sveriges våldsammaste storstad (den lilla orten Stenungsund har dock varit betydligt våldsammare om vi tittar till skottlossningar och mord med skjutvapen) det finns problem. Problemen är av social och samhällelig natur. Brott, våld, gangstergäng, skottlossningar och skjutvapenmord är symptom på ett samhälle där klyftorna ökar. Att åtgärd problemen handlar inte om mer resurser till tull och polis, inte heller om hårdare straff och strängare gränskontroller.

Problemen som våldet och gängen är ett symptom på stavas klassklyftor, arbetslöshet, segregation, bostadsbrist, känslor av att man inte hör till osv

Lösningen på ökade klassklyftor, arbetslöshet, segregation, bostadsbrist är en annan politik än den som bedrivs idag. En politik inriktad på minskad arbetslöshet, minskad segregation, sysselsättning för unga,  minskad bostadsbrist. Det krävs fler fritidsgårdar, fler jobb, avprivatisering av skola och andra gemensamt finansierade saker, subventioner till bostadsbyggande, ordentliga arbetslöshetsersättning, sjuk- och socialbidrag med mera. En annan politik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements