Modiga plask i ankdammen

Typiskt svensktBoktips
Typiskt svenskt
Karl-Olov Arnstberg
Carlssons

Modiga plask i ankdammen

Professor Arnstberg gräver djupare i svenskheten än Små grodorna, naturälskan och konflikträdsla. I åtta vältänkta essäer om krisfenomenen i dagens Sverige blottar han strupen för de aggressiva vänster/liberala tankehärskare (ofta gamla vänsterdogmatiker) som förkväver den demokratiska debatten. Oförskräckt tar han upp fakta och sanningar som helst ska förtigas.

Arnstbergs huvudfråga är hur alltmer atomära, lustsökande, hedonistiska, egofixerade individer ska kunna upprätthålla ett gemensamt samhälle. Hur etniska och sociala ghetto-bildningar med divergerande inåtvända subkulturer ska kunna vidmakthålla en nationell vi-känsla. Hur (den kollektiva) demokratin ska överleva en vitt spridd medelklassintellektuell kosmopolitisk strävan efter jagfixerade själviska livsstilsprojekt.

Välfärdsstaten avslöjas leda till individualism. Mångkultur, radikalfeminism och anti-rasism problematiseras. Arnstberg vågar till och med föreslå att en ny slags nationalism behövs för att Sverige ska kunna hålla samman. Behövs för att ge mening, identitet och samhörighet (mellan yngre och äldre, nya och gamla svenskar) även i den nya postmoderna världen.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, Sydsvenskan, KB, Google, Approximationer, NT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements