Folkpartiets fackliga förvirring kring partistöd

LO:s stöd till Socialdemokraterna hotar ”den svenska modellen” hävdar folkpartiet. Det är okunnigt och historielöst. Den så kallade svenska modellen var det välfärdssamhälle som byggdes upp i Sverige under socialdemokraternas långa styre efter andra världskriget. En del av den modellen var att fackföreningarna skrev på ett ”evigt” fredsavtal med arbetsgivarna, Saltsjöbadsavtalet.

En del av den modellen var att fackföreningarna gav stöd till det parti de ansåg förde den politik de vill ha. På den tiden kollektivanslöts alla medlemmar i många fackföreningar till socialdemokraterna. Ofta mot individernas vilja, men de tillfrågades aldrig. Jag har på många fackliga möten protesterat mot detta förfarande. I stort sett alltid utan framgång. Så går det inte till idag. Idag beslutas det på möten, ofta i fackföreningarnas topp, om att ge socialdemokraterna stöd. De flesta personer i fackföreningarnas ledning är socialdemokrater. Även detta har jag protesterat mot på medlemsmöten många gånger. Utan framgång.

Principiellt är det naturligtvis inget fel om ett parti tar mot stöd från en fackförening, en arbetsgivarförening eller nån annan förening. Att fackföreningar ger pengar till partier som de upplever har en politik som gynnar arbetare och arbetarklassen, deras medlemmar, är naturligtvis inget konstigt utan helt självklart och normalt. Idag finns det dock egentligen bara ett riksdagsparti som är företrädare för den politik LO vill ha. Nämligen Vänsterpartiet. Stödet från facket borde rimligen gå dit istället för till Socialdemokraterna.

Samtidigt så måste naturligtvis stödet redovisas offentligt. Allt stöd till partier ska självklart redovisas offentligt. Då skulle vi veta hur mycket moderaterna får av arbetsgivare och stora privata företag för att moderaterna gynnar de rikas och storföretagens intressen. Politiken och vilka intressen som står bakom olika partier skulle bli tydligare. En del borgerliga partier har inte velat ha en sådan offentlig redovisning.

Att ge pengar till politiska partier hotar naturligtvis ingen ”svensk modell”. Folkpartiet har moll kol och är uppenbarligen svårt förvirrade när de påstår något sådant. Det är helt normalt, rimligt och vettigt att sådant sker. Det kan nog istället ses som en del av den så kallade svenska modellen. En modell som för närvarande till stor del är nedmonterad och fortsätter monteras ner av den regering folkpartiet sitter i. Det är snarare folkpartiet och deras kompisar i regeringen som är hotet mot den svenska modellen, ingen annan och inget annat. Nedskärningar och privatiseringar är hotet, inte penningstöd från LO till vissa partier.

Intressant?
Media: SVD1, 2, 3, DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Adrian

  Det du inte förstår är att det finns många fackanslutna som inte vet var de ska ta vägen. De känner sig inte hemma eftersom de tvingas stödja ett parti som kanske inte gynnar deras intressen. Ska ge ett exempel nedan.

  Tex kan man tycka vad man vill om att vi nu fått samma moms på mat från butik och mat från restaurang. Men för den som arbetar inom den näringen (restaurangbranschen) är det naturligtvis bra om det går bra för just sin bransch. Det fattar Facket, så Hotell och restaurangfacket stödjer att restaurangmaten nu får ta del av matmomsen och vi nu fått en enhetlig momssats på mat. Men sedan skickas det pengar till ett parti som vill något annat än ens fackförbund i en fråga som direkt kan påverka ens arbete.

  • Det är ju just de problemen jag förstår och har försökt ändra på åtskilliga gånger inom mitt fackliga arbete. Samma problem förekommer också inom andra typer av organisationer. Men i alla föreningar gäller majoritetsbeslut så också i fackföreningen. Det är demokrati.

   Exempelvis stöder arbetsgivarnas organisation Moderaterna, men det finns medlemsföretag och deras ägare som stöder socialdemokraterna (exempelvis Carl Bennet).

   Om du vill ändra på att facket ger pengar till sossarna så får du engagera dig fackligt och påverka. Om du är medlem alltså.

   Sen ska du inte påstå saker om folk du inte känner. Du vet ingenting mer om mig än det jag skrivit i inlägget. Ändå påstår du saker om vad jag tycker som går stick i stäv med det jag skrivit i inlägget. Normalt hade jag inte godkänt din kommentar då den därmed bryter mot mina kommentarsregler, men jag tyckte det var intressant att svara dig så jag gjorde det ändå.