Mäktigaste kvinnorna i näringslivet

Veckans Affärer har listat de mäktigaste kvinnorna i näringslivet. Urvalet är förhållandevis litet då makthavare i näringslivet i huvudsak är män. Bland näringslivets toppar är jämställdheten som minst i det svenska samhället och det förändras mycket långsamt. Endast 12 bolag på börsen har kvinnlig VD, ett är Odd Molly som på listan över främsta kvinnliga entreprenörer representeras av Karin Jimfelt-Ghatan och på listan över mäktigaste börs-VD:ar av Anna Attemark. På den sista listan förekommer det främst chefer för finansbolag och klädföretag. Verkstadsföretag lyser med sin frånvaro.

På första plats på VD-listan återfinns Annika Falkengren, chef för SEB. Jag tycker nog att hon är mäktigare än HM:s hållbarhetschef Helena Helmersson. Från ett företag som anlitar oseriösa underleverantörer i Kambodja där stora missförhållanden råder. De enda som kan göra Falkengren rangen skyldig är nog en del av de som återfinns på listan över de mäktigaste ägarna, Antonia Ax:son Johnson, Ane Uggla, Cristina Stenbeck, Louise Lindh & Katarina Martinsson, Kirsten Rausing, Jenny Lindén Urnes, Elisabeth Douglas, Helena Ek-Tidstrand och Margareta Wallenius-Kleberg och en del av de som tas upp på listan över styrelseproffsen. I toppen på den listan har vi Marie Ehrling, Charlotte Strömberg, Ulla Litzén, Ceciella Daun Wennborg, Monica Caneman, Gunnel Duveblad, Anitra Steen, Meg Tivéus, Lena Treschow Torell och Peggy Bruzelius. Stenbeckgruppens Mia Brunell Livfors är på plats 11.

I tillägg till listan över chefer i börsföretag finns också en lista på mäktiga kvinnliga direktörer. Då handlar det också om chefer i andra sorters bolag. Högst på den listan finns Coops koncernchef Sonat Burman Olsson, Ingrid Bonde, vice VD i Vattenfall, Petra Falk, vice VD i Volvo och Magdalena Gerger, VD i systembolaget.

Mäktigaste opinionsbildare är en lista på kvinnliga politiker och PR-folk. Högst upp återfinns socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson. Slutligen är vi tillbaka på listan över entreprenörer, dvs småföretagare. Högst upp på den listan finns Kristina Bardh ordförande och grundare av Kosmo.

Intressant?
Mer: DN1, 2, SVD1, 2, 3, 4, IDG1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • andersbwestin

  I Sverge skall man numera tävla och dela ut priser i precis allt!
  Prisutdelarsjukan har nått nya höjder!
  Själv blir jag bara trött!
  Lite som av samma anledningar att folk numera bygger kök i bostäder som kostar lika mycket som en hel villa kostade när jag satte bo.
  Ett eskalerande vansinne.

  • Ja så kan det väl vara. men jag begriper inte riktigt kopplingen till mitt inlägg. Veckans Affärer uppmärksmmar mäktiga kvinnor med tanke på att det är kvinnodagen på lördag. Jag uppmärksammar deras inlägg av samma anledning och för att jag brukar skriva om makthavre, den sneda fördelningen av makt, klassfrågor och liknande. Rika och mäktiga kvinnor kommer från samma familjer som rika och mäktiga män. Klassamhället består.

   • andersbwestin

    Hur det hänger ihop? Vårt ständiga behov av att upphöja och ikonisera. Nog hänger det väl ihop rikedom och makt! Tror du att samhället blir bättre av att även kvinnor drabbas av ”upphöjarsjukan”. Själv tror jag att det är deskruktivt och i längden extremt tröttsamt. I massa infantila jäktare som befolkar vårt kära land.

    • Jag ser inte nåt problem med artiklarna i VA. Så vi är inte överens. Jag är inte säker på att det heller är fel att ”ikonisera” människor, men jag får kanske fundera lite mer på det. Jag tror det är ett naturligt beteende hos människan som vi får leva med. Men som sagt, jag ska fundera, kanske har du rätt.

 • Pingback: Kan en man var feminist, kan en vit vara antirasist? | Svensson()