Förbjud vinstdriven välfärd

Det finns bara ett sätt att bli av med fifflande privatföretag och skattesmitare inom vård och skola. Att förbjuda vinstdriven välfärd, att förbjuda privata storföretag och andra att göra vinster med hjälp av bidrag från staten, med hjälp av våra skattepengar. De tar gärna mot skattepengar, men vill inte betala skatt. Det är klart att ett sådant system inte är rimligt. Det går inte att lagstifta bort om vi inte helt enkelt förbjuder vinstdrivna bolag som utförare inom skola, vård och omsorg.

Det finns ett av de stora partierna (och flera små) som går helt i takt med det svenska folket i denna fråga. Det är Vänsterpartiet. Det enda parti som klart och tydligt går emot vinstdriven välfärd. Som klart går emot att privata företag ska kunna stjäla våra skattepengar, del ut dem i vinst och inte betala skatt.

Skolföretaget Academedia betalade 4% i skatt för år 2013, vårdföretagen Capio 2,7% och Ambea (äger Carema, idag Vardaga) 0,2%. Attendo och Aleris betalade lika lite skatt som de andra två vårdbolagen. Attendo ägs av IK Invest, Aleris av Wallenbergbolaget Investor, Academedia av Wallenbergbolaget EQT, Ambea av Triton och det US-amerikanska KKR och slutligen så ägs Capio av Nordic Capital och Apax Partners. Alla de nämnda ägarbolagen förutom Investor är så kallade private equity-företag, ofta kallade riskkapitalbolag trots att de i samband med välfärdsföretag inte tar några risker alls. Definitivt inte med egna pengar då de investerar andras pengar.

Intressant?
Media: Skanskan1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements