Bra att Löfven är mot rasism, men hans förslag är kontraproduktivt

I sitt tal i Almedalen igår tog Stefan Löfven upp rasismen i samhället och det faktum att nazistiska organisationer uppträder allt öppnare samtidigt som Sverigedemokraterna växer. Han avvisade kategoriskt allt samarbete med Sverigedemokraterna:

Men han inledde med en hänvisning till de kyrkklockor som runt om i landet har ringt när högerextremistiska partier framträtt.

– Låt klockorna ringa tills vi för alltid befriat oss från fascism och rasism, ropade han till åhörarna.

[…]

– Vi kommer aldrig att ge makt åt solidaritetens största skadegörare: Sverigedemokraterna. Det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, sade Löfven och förklarade att detta till och med kunde leda till överenskommelser över blockgränsen.

– Ingen blockprestige kan vara viktigare än Sveriges framtid, sade han.

Att skapa blocköverskridande regeringar är inte ett sätt på vilket reaism och rasistiska partier kan bekämpas. Det har istället visat sig vara ett garanterat sätt för att få rasistiska partuer att växa och får ökat stöd i opinionen. De framstår och kan framställa sig själv som den enda oppositionen.

Istället måste partier som socialdemokraterna och Vänsterpartiet klart ställa sig avvisande till samarbeten med högerpartier och istället profilera sig, skapa en klar och tydligt åtskillnad mellan dem och de borgerliga högerpartierna. Rasism bekämpas genom en politik som är arbetaränlig, en politik som gynnar fattiga, inte genom kompromisser med partier som för en arbetarfientlig politik.

Ett samarbete över blockgränserna är att garanterat ödelägga Sveriges framtid som ett land där arbetare och fattiga har samma rättigheter som rika. För ett sådant land kan vi skapa om vi vill. men det går inte genom att samarbeta med högern.

Intressant?
Mer: Skanskan1, 2, NSK1, 2, LT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements