Lillsemester på Österlen

Häromveckan var jag på Österlen tillsammans med min fru. På besök hos några vänner som har ett hus nära vattnet i den lilla orten Brantevik. En gång i tiden en av Sveriges största redarstäder med över 100 segelskutor i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Brantevik

Historisk bild på Brantevik.

 

Det var fint väder, om än lite blåsigt den sista dagen. I besöket ingick ett besök på den fina restaurangen Sköllen där vi fick nyslaktad och nygrillad gris till mat. En fantastiskt måltid med förrätt och efterrätt. Med  bra viner till.

Sköllen

Sköllens restaurang

Vi hamnade där en mycket speciell kväll. Bonden som fött upp grisen på Karlsfälts gård var på plats med familj. Även vinimportören Carl-Otto Ottergren i Köpingsberg var på plats. Det blev en mycket trevlig tillställning. Några dagar senare besökte vi den gård som levererar matolja, dvs rapsolja, till Sköllens restaurang. Gunnnarshög heter den. Även Vilhelmsdals gårdsmejeri besökte vi. De gör ostarna som Sköllen och några få restauranger till serverar.

Besöket inkluderad besök i Skillinge (med ett lite museum om sjöfart och en märklig butik med skeppssaker), Simrishamn inklusive fiskhamnen där några större båtar från Skillinge låg inne liksom ett par trålare från Västkusten. Simrishamn var en liten trevlig stad med en fin kyrka och en trevlig butik och restaurang, Apotekarns trädgård, med extremt tunna pizzor i italiensk stil. Maten intogs i en underbar liten parkartad trädgård som ingick i restaurangen. Staden i sig var kanske lite väl turistisk (inte fiskhamnen då förstås), men det kan vi överse med. Det var trevligt att besöka den lilla staden där jag aldrig varit förut.

Fiskhamnen i Simrishamn

Fiskhamnen i Simrishamn

Vidare besökte vi Tranes Handelskompagni i Gislöv med en massa gammalt hantverksmaterial, verktyg, växter och möbler. Ett mycket trevligt och lyckat besök på Österlen. Snabbaste vägen ner är över Malmö, men på nervägen körde vi via Kävlinge, Övedskloster och Sjöbo, på hemvägen över Sjöbo, Höör, Hörby, Röstånga, Ljungbyhed och Klippan. Trevligare på det viset och på vägen tog vi en paus för att besöka Larssons Möbler i Sjöbo och körde förbi Mårtenssons Bil i Hörby som jag tidigare skrivit om. Vi stannade också till vid entrén till Söderåsens nationalpark i Röstånga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Däck och fälgar till bilen kan köpas på Gummihuset.

Advertisements