Självklart är tiggare organiserade

Det skulle inte gå att tigga annars. Det behövs planering när stora familjer, eller delar av stora familjer ska till västvärlden för att  tigga. Det behövs planering och organisering när alla tänkbara och otänkbara platser som det kan löna sig att tigga på kartläggs och när tiggare ska ta sig dit med kollektivtrafik eller bil. Det krävs kartläggning och planering för att hitta lämpliga ställen avv övernatta på, att bo på.

Så visst finns det organisering. Det finns det i alla människors liv, inte bara fattiga tiggares liv. Den mest planeringen sker i familjen eller bland vänner. så är det i alla grupper av människor, också bland tiggare. Självklart organiseras och planerar familjerna tiggandet, självklart måste olika familjer och släkter samordna sig så att det inte blir flera tiggare på samma plats osv. Detta betyder förstås inte att det finns utomstående krafter som organiserar tiggeriet och tjänar pengar på det. Ingen organiserad brottslighet styr tiggarna med andra ord. Det har undersökts i Sverige flera gånger och det finns inga tecken på något sådant. Sannolikt handlar tiggeri om alldeles för lite pengar för att det ska vara intressant för organiserad kriminalitet så därför finns det inte.

Organiserad kriminalitet är däremot djupt inblandad i prostitutionsverksamhet och människohandel för sådana ändamål. Att förbjuda tiggeri eller förhindra tiggeri på annat skulle kunna innebär att fler kvinnor tvingas till prostitution istället. Då hamnar de i klorna på organisierad brottslighet. Att kriminella ligor i de lägena kan använda personer som inte för tillfället kan användas i prostitution till att tigga är väl tänkbart, men som sagt var, tiggeri är en kommersiellt värdelös verksamhet så det är sannolikt mycket ovanligt och något som aldrig kunnat påvisas i Sverige. Med all sannolikhet förekommer det inte i Sverige eftersom prostitution i Sverige är något mycket marginellt.

Så ingen organiserad brottslighet bakom tiggare i Sverige. Däremot organiserade familjer. Precis om bland alla andra människor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements