Bedragare med rätt målgrupp

Identitetstjuvar, fifflare, bedragare, fakturabluffare, företag med oseriösa försäljningsmetoder osv brukar rikta in sig mot svaga grupper i samhället. Personer som de anser är lätta att lura, ensamma småföretagare, gamla, begåvningshandikappade osv. Eller så lurar de staten eller kommunerna på pengar. Men i slutet av april dömdes några personer för att ha riktat bedrägerier mot några av Sveriges rikaste. Mot eliten. Med hjälp av Telias e-leg stal de elitens identiteter och tog pengar från dem. Fört en gångs skull gick några bedragare på dem som länge stulit från oss andra naturligtvis utan att det betraktas som brott. Det är ovanligt att bedragare och fifflare gör det.

Bland de som drabbats av identitetsstöld finns spekulanterna Christer Gardell och Mats Arnhög, Investors tidigare vd Börje Ekholm, Handelsbankens ordförande Pär Boman och Swedbanks ordförande Anders Sundström och många fler. De två förstnämnda bestals på 5 miljoner kronor. De 3 andra nämnda verkar bara ha blivit kartlagda, men ännu inte bestulna. Enligt Dagens Industri skulle ännu fler ha blivit bestulna om inte polisen genom ett  tillslag avbrutit bedragarnas verksamhet.

Huvudmannen i härvan dömdes för sin del till till fyra års fängelse för grovt penningtvättsbrott. Ärligt sgat verkar det lite märkligt. Varför är han inte dömd för bedrägeri, identitetsstöld (vad nu det är för slags brott) kan en undra. Penningtvätt verkar vara en gummiparagraf som rättsinstanser tar till när brott är svåra att bevisa. Det verkar faktiskt som penningtvättslagstiftningen minskar rättsäkerheten. Något som naturligtvis inte alls är bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements