I Långedrag passar lägenhetshus mycket bra

Det finns planer på att bygga ett hus med lägenheter i Långedrag. Oavsett om det handlar om hyresrätter eller bostadsrätter vore ett sådant bygge bra i ett så segregerat och ensidigt område som Långedrag är. Det skulle, även om det sannolikt också blir höginkomsttagare som bor i lägenheterna, bland upp stadsdelen något. Trots allt lär inte en mindre bostadsrättslägenhet kosta lika mycket som en villa på 300 kvadratmeter i Långedrag. Då är en sådan villa sannolikt en liten villa i området ifråga och väldigt många är nog mycket större än så.

I det villaområde där jag bor finns ett stort inslag av flerbostadshus. Det finns studentboenden, hyresrätter, bostadsrätter och ägarlägenheter, radhus samt enfamiljs- och tvåfamiljsvillor. Denna blandning medför också en socialt och etniskt blandad befolkning med stor inkomstspridning. Det är bra för ett område. Långedrag behöver lägenheter lika mycket som många miljonprogramsförorter behöver radhus och villor.

Vad gäller bilar och trafik så brukar lägenhetsinnehavare inte ha två eller flera bilar på det sätt som många villaägare i Långedrag har. Farhågorna för ökad trafik som framförs av boende i Långedrag är därför helt klart överdrivna. På sommaren dränks denna trafik i all sommargästtrafik och på vintern är trafiken i området så liten att lite mer trafik sannolikt inte påverkar nånting. Annars är ju en lösning att alla Långedragsbor med två bilar eller fler säljer en av dem.

Trafiken är väl annars ett legitimt skäl att motsätta sig fler bostäder i ett område men jag undrar om det verkligen är skälet till långedragsbornas reaktioner. Kanske är det istället så att de mycket privilegierade männiksor som bor i Långedrag vill behålla sitt ”överklassreservat” för sig själva och fritt från anda typer av människor och andra sociala grupper.

De som vill bygga i Långedrag är Wingårdhs arkitektkontor (som förresten anser sig vara så hippa och fräcka att de har en hemsida som inte fungerar i alla webbläsare på alla plattformar, kanske inte så hippt egentligen utan rätt uselt och kasst).  Lägenhetshuset skulle dock förmodligen blir snyggare och mer anpassat till Långedrag om nåt annat arkitektkontor ritade huset.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements