Grundproblemet är ökande klassklyftor

Problematiken med att människor, kanske främst unga men även andra, söker sig till religionen, till islamistiska fascistorganisationer om Islamiska Staten (IS), till högerextrema dito som Sverigedemokraterna och till kriminella organisationer är i grunden en och samma. Det är ökande klassklyftor och ökande fattigdom i arbetarklassen som leder till alla dessa konsekvenser.

De ökande klassklyftorna åskådliggörs genom ökade skillnader mellan skolor, ökad segregation, bostadsbrist som främst drabbar arbetarklassen i form av trångboddhet och hemlöshet, arbetslöshet (drabbar alltid arbetarklassen hårdare), sämre sjukvård för arbetarklassen genom nedläggningar och besparingar på vårdcentraler, ökat förtryck mot kvinnor och fler problem för HBTQ-personer osv. Det handlar om klassfrågor, inte kulturella frågor. Roya Hakimnia skriver bra om detta i Etc:

Genom att tala om kultur, döljer man också den högerpolitik som slaktat förorterna utan några större protester. Ett exempel: När Vårdvalet i Stockholm infördes 2007 förlorade Rinkeby vårdcentral hälften av sina intäkter och tvingades göra sig av med 15 anställda. Tolv miljoner kronor försvann över en natt till vårdcentralen. Och det i ett område med Stockholms högsta ohälsotal. Den borgerliga majoriteten flyttade även stadsdelsförvaltningen och samtidigt försvann Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och det kommunal­ägda Rinkeby centrum såldes till Boultbee som chockhöjde hyror så att få företagare kunde vara kvar. Mellan 2006 och 2008 minskade antalet arbetstillfällen med 19 procent medan de ökade med 6 procent i Stockholm som helhet. Som bekant skar de på riksplanet samtidigt ner på A-kassa, sjukpenning och de boende i förorten drabbades än mer. Varannan person har i dag inget arbete att gå till, och framförallt kvinnorna är arbetslösa.

Vad av ovanstående har islam eller rinkebyborna gjort? Det är ju gammal hederlig svensk högerpolitik. Kvinnorna hamnar i arbetslöshet och kan inte bli ekonomiskt oberoende. Trångboddhet och social utsatthet leder till att kontroll och övergrepp blir enklare, arbetslösheten leder till apati som gör att män hänger på gatorna. Många flyr in i religionens värld när världen omkring har glömt en. Vissa börjar ha åsikter om kvinnors klädsel och folks sexualitet, en del blir fundamentalister och hittar där all slags argument för sexism. Fattigdom, fanatism och kvinnoförtryck gifter sig väl med varandra. Man kan inte bara titta på en av tårtbitarna.

I arbetarklassens invandrargrupper ökar kvinnoförtycket och religionen blir allt viktigare. Ungdomarna dras till och hamnar i kriminalitet. Att kriga i Syrien och Irak blir ett alternativ för några få. I svenska och finska arbetarklassammanhang blir istället SD ett alternativ. Den politik som lett till ökad fattigdom, ökad segregation, ökade ekonomisak klyftor göder kriminella nätverk och gäng, extrema religiösa sekter, fascistiska organisationer och förtryck mot minoriteter.

Det som måste åtgärdas är den politik som leder till ökad klyftor. Vård, omsorg och skola måste avprivatiseras och återtas i gemensam ägo och under kollektiv krontroll. Ett nytt miljonprogram måste skapas för att råda bot på trångboddhet och bostadsbrist. Nivåerna i a-kassa, sjukkassa, socialbidragssystem och liknande måste återställas till en högre nivå för att minska den värsta fattigdomen. Det måste återigen bli ett politiskt mål att minska arbetslösheten och hålla den så låg som möjligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Folk får lära sig att hälsa genom att ta i hand | Svensson()

 • Olof Larsson

  ”Problematiken med att människor, kanske främst unga men även andra, söker sig till religionen, till islamistiska fascistorganisationer om Islamiska Staten (IS), till högerextrema dito som Sverigedemokraterna och till kriminella organisationer är i grund en och samma”.

  Blir inte detta äpplen och päron? Har svårt att se att det skulle vara ett problem att människor söker sig till religionen som sådan – själv ser jag religionen som tillvarons andliga dimension – däremot är det förstås problematiskt när människor söker sig till extremistiska tolkningar men skillnaden mellan dessa och ”vanlig” religionsutövning är milsvid. Sund religion innehåller många vettiga värderingar, tag t.ex. den ”Gyllene Regeln” (https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_gyllene_regeln), som återfinns i det flesta religoner.

  Vill man relatera till Marx finns den välkända utgångspunkten:
  ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”.

  Principen återfinns i Apostlagärningarna (2:45-2:46):
  ”De troende fortsatte att samlas och hade allting gemensamt. De sålde allt vad de ägde och hade och delade ut åt alla, efter vars och ens behov”.