Almedalen – ett event för eliten och dess hangarounds

Det är snart dags för den hajpade Almedalsveckan. Det är då som makthavareliten i Stockholm börjar sin semester genom att åka till Visby och hänga med likasinnade makthavare, journalister och kändiskåta människor från svensk medelklass. Det är ett event för den svenska eliten, överklassen, byråkraterna, politikerna och dess hangarounds.

Detta betyder dock inte att det hela saknar betydelse. Självklart har det betydelse när makthavare av olika slag mäts och bygger nätverk på det sätt som sker i Almedalen. Det blir ett beslutsfattande utanför de demokratiska forumen, utanför de demokratiskt valda församlingarna och vid sidan av de demokratiska vägarna. Vanligt folk har i sammanhanget inget att säga till om. Elitens trogna propagandamakare i media som frotterar sig med eliten i Almedalen sprider sen villigt elitens budskap vidare.

Men det finns förstås också en del intressant som sker trots min generellt negativa inställning till det hela.. Förstås skulle det vara intressant att höra min bror prata om stadsplanering och arkitektur i Almedalen den 5 juli kl.13:00 som företrädare för Arkitektupproret. Min bror har arkitektfirman Arkitekt Albert.

En annan för mig intressant programpunkt är Naturskyddsföreningens programpunkt om bottentrålning. Den punkten kommer jag att kommentera på min blogg om yrkesfiske. Naturskyddsföreningen ska då också presentera sin nya rapport Fiske för levande hav. Den kommer jag självklart också att kommentera. men redan nu kan ni läsa vad jag tidigare skrivit om bottentrålning. Det finns naturligtvis fler programpunkter om fiske och väldigt många om arkitektur samt en hel del om andra intressanta frågor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sebbe Persson

    ”Självklart har det betydelse när makthavare av olika slag mäts och bygger nätverk på det sätt som sker i Almedalen.”

    Makt handlar om relationer. Det gäller både kapitalets makt och dessvärre till stor del även den politiska makten där det är ofta ”innegänget” som har makten (senaste exemplet Miljöpartiets kongress). Så absolut, Almedalen är betydelsefullt.