Brott i de fina direktörsrummen

Ola Rollén är chef för storföretaget Hexagon AB. Han är misstänkt för ekonomiska brott i Norge, närmare bestämt för insiderhandel. På företagets hemsida finns mycket lite information om de hela och istället har det öppnats en separat sajt om fallet som är till för att försvara Rolléns heder och ära. För han förnekar brott. Han får också stöd av andra högt uppsatta chefer, stora kapitalister och stora aktieägare. Den ekonomiska eliten, överklassen, håller ihop när de angrips.

Brottsbeskrivningen enligt norska Økokrim lyder som följer:

I perioden september 2015 til 6. olctober 201 S i egenskap av å være delvis eier og representant for Greenbridge Partners Ltd. var han informert om og kjent med følgende forhandlinger som selskapet Greeobridge Partners Ltd. var part i og utfallet av disse:

  1. Forhandlinger om rettet emisjon overfor selskapet Greenbridge Parters Ltd av 2 000 000 nye aksjer i NEXT Biometrics Group ASA (Next) til NOK 60 pr aksje
  2. Forhandlinger om salg av 333 333 aksjer i Next fra Ecomnex Holding AS (ciet av Ngoc Minh Dinh) til Greeobridge Partners Ltd. ti1 NOK 60 pr aksje
  3. Forhandlinger om tilleggsavtale som terminerer royalty-avtale mellom Next og Ngoc Minh Dinh.

Forbandlingene endte i avtaler som ble signert torsdag 8. olctober 2015.

Til tross for at han var informert om og kjent med nevnte forhandlinger kjøpte han tilsammen 284 341 aksjer i Next den 6. oktober og 7. oktober gjennom en forvalterkonto i Skandinaviska Enskilda Banken S.A (Luxemburg).

Efter att avtalet blev känt för allmänheten den 8 oktober steg börskursen.

Trots misstankarna om brott sitter alltså Rollén kvar som VD i Hexagon. Något som av ekonomiska bedömare uppge svara märkligt och ovanligt:

När Swedbanks tidigare koncernchef Michael Wolf anmäldes som misstänkt för insiderhandel i en privat affär fick han sparken på dagen. Trots att det inte blev något åtal.
Men i Ola Rolléns fall fortsätter huvudägaren Melker Schörling att hålla Rollén om ryggen in i absurdum.

Att andra Hexagonägare inte ryter till kan bero på att de inte vill gå emot Melker Schörling, som nu lämnar alla uppdrag på grund av sjukdom.

[…]

I samma ögonblick som den norska ekobrottsmyndigheten, Økokrim, i fjol häktade Ola Rollén som misstänkt för insiderbrott borde han ha tagit timeout eller avgått. Givetvis är Ola Rollén oskyldig tills han eventuellt blir dömd. Men av respekt för rättssamhället och för aktieägarna borde han ha lämnat bolaget.

Rollén har också visat en otrolig arrogans i förhållande till lagen. Han har hävdat att han inte behöver vara närvarande mer än några dagar på rättegången som beräknas pågå i 4 veckor. Precis som om han själv vore den som bestämde detta. det är det förstås inte och hans arrogans kommer knappast att uppfattas positivt i den norska domstolen.

Rollén vill alltså varken ta timeout från jobbet eller sluta. Att tillfälligt dra sig undan som VD när misstanke om brott finns är annars vanligt. Både Fingerprint Cards tidigare VD Johan Carlström och teknikbolaget Avtechs före detta VD Christer Staaf gjorde det när det blev känt att de misstänktes för insiderhandel med sina respektive bolags aktier.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements