Rapparna och brottsligheten

Tati Ali Khan är musikproducent. Han har låtit sig intervjuas i Youtube-kanalen Dialogiskt där han pratar om sin släkt och om sitt eget liv och de brott han dömts för och sitt arbete som musikproducent. Intervjun är dock mer än lovligt mesig och underdånig. Tati Ali Khan heter egentligen Abdulrahman Ali Khan.

Han kom ut från ett 3-årigt fängelsestraff för utpressning år 2019 och började direkt ägna sig åt musik. Han menar att hans arbete med att hjälpa ungdomar att spela in musik hjälper många att lämna dåliga förhållanden, Hans verksamhet har enligt honom själv inte gått med vinst. I intervjun menar Tati Ali Khan att satsningen på musiken inneburit att han lagt sitt gamla liv bakom sig.

Som barn var han mycket intresserad av fotboll vilket också hans släkting Mohammed Ali Khan (Mak) var. Medan Mak skulle bli en framgångsrik fotbollsspelare kom Tati dock aldrig att bli det. Han menar själv att han gick ner sig när deras mamma dog. Hon var gift med en man som heter Ali Khan i efternamn men var, om jag förstått rätt också dotter till imamen Hashem Ali Khan, då han i intervjun säger att Johanna Lerneby som skrivit boken Familjen bara träffat två personer i släkten, imamen Hashem Ali Khan och en morbror. Tati, som är mycket kritisk till Lernebys bok,  började hänga ute med killar inblandade i brottslighet, slutade träna fotboll och slutade sköta skolan.

Det gick snabbt utför. I maj 2017 dömdes han i hovrätten till till tre års fängelse för rån och grov utpressning mot en byggföretagare i Lindome efter att i februari dömts i tingsrätten. Den utpressade mannen var kallad att vittna mot den kamrat till Tati som också var med när paret trängde in i företagarens bostad.

Den 30 oktober 2016 mördades en man med namnet David Isho i Lövgärdet. Tati misstänktes för inblandning och satt häktad i nästan fyra månader. Utredningen mot honom lades dock ner i december 2018. Ingen har dömts för inblandning i mordet. Våren 2018 utreddes han för inblandning i guldsmedsrånet i Utby. Men det kunde inte bevisas. Den 26-årige vännen som var inblandad i utpressningen mot företagaren i Lindome dömdes för inblandning i rånet.

Men enligt vad han säger i intervjun så gjorde fängelsevistelsen att han beslutade sig för att lämna den brottsliga banan och det finns ingen anledning att misstro honom på den punkten. När han lämnade fängelset 2019 så satsade han på musiken. Den rap han producerar brukar kallas gangsterrap.

Han blev producent för rapparen Einár (Nils Grönberg) som lanserades i början av 2019 och gjorde dundersuccé och kan därefter också ha blivit hans manager.. Dessutom blev han producent han rapparna Aden x Asme (Aden Hussein och Asmerom Tsigabu) som är från Hammarkullen. Tati ska också ha producerat en låt med Dree Low (Salah Abdulle) och han har en koppling till 1.Cuz (Abas Bakar). 2020 gjorde Einár, Dree Low och Aden x Asme en låt tillsammans. 2029 var Einár och Dree Low Sveriges framgångsrikaste låtskrivare.

Men att producera rap och hip-hop har sina problematiska sidor. En relativt stor del av alla rappare har begått brott är och är inblandade i grov brottslighet även om de flesta inte är det. Om en person vill lämna kriminaliteten bakom sig kanske producent för rappare inte är det allra bästa umgänget.

Einár är en av dem. Han är straffad och har suttit på HVB-hem enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Han dömdes i augusti 2019 för misshandel och under samma år dömdes han också för olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. I juni året innan dömdes han för ett ungdomsrån mot tre pojkar där han kom en över en dyrbar jacka. Rånet skedde alldeles innan han slog igenom som rap-artist och genomfördes ihop med två vänner från Enskededalen (Dalen). Einár var vid tidpunkten 15 år gammal.

Thrife (Thrife Cannon Ayodele Jack) är en annan rappare från samma kretsar i Dalen som Einár. Han har avtjänat en månads fängelse för narkotikabrott. Han åtalades 2019 för grovt vapenbrott:

I början av året åtalades han för att ha kastat en skarpladdad pistol i en soptunna när han jagades av polis på Skogskyrkogården i Stockholm. Tingsrätten dömde honom till två års fängelse för grovt vapenbrott.

För två veckor sedan rev Svea hovrätt upp domen och frikände Thrife. Domstolen ansåg inte att det var helt styrkt att det var han som kastade pistolen i papperskorgen.

– Jag blev ju frikänd, så jag är oskyldig på den fronten. Jag skulle inte säga att jag har varit kriminell men alla har ju sina upp- och nedgångar i livet. Alla har ju haft sina dåliga dagar, säger Thrife.

Han menar precis som Tati att musiken hjälpt honom in på en bättre väg. Thrief är son till den tidigare hip-hop-artisten Ayodele Ajayi Eriksson, kanske mer känd som Ayo.

1.Cuz som alltid uppträder i vit balaklava (ansiktsmask) dömdes 2017 tillsammans med Mohammed Al Hashemi och Radhwan Taher till fängelse för grovt vapenbrott efter att ha gripits under en transport av ett antal automatvapen. I hovrätten fick Al Hashemi som vid brottet var 17 år gammal till sex månaders sluten ungdomsvård (2 månader kortare än i tingsrättsdomen) medan de andra två fick fängelse i 1 år och 8 månader, vilket var fyra månader kortare än i tingsrättsdomen. Musikkarriären startade 2018, efter att han kommit ut ur fängelse. 1.Cuz medverkade i SVT i Veckans brott den 4 februari 2020, där en problematisering gjordes om huruvida gangsterrap är en väg in i eller ut ur kriminalitet.

Dree Low kopplas för sin del ihop med den kriminella grupperingen Husby hyenor (HH) då han är från Husby och ofta syns på bilder med ledande medlemmar i HH. Dree Low slog igen 2018. Vid Grammisgalan 2020 nominerades Dree Low till Årets hiphop. Vid P3 Guld-galan 2020 utsågs Dree Low till Framtidens artist och vann kategorin Årets hiphop/r’n’b.

En annan rappare från Husby är Adel (Adel Dostani) som har spelat in låtar tillsammans med Dree Low. Han har suttit i fängelse för bland annat grov misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott och började spela in låtar i fängelset.

Från Tensta kommer rapparen Z.E. (Jozef Wojciechowicz) som har samarbetat med Dree Low. Han är dömd för en mängd brott och såg sig själv som livsstilskriminell innan han gav sig in på musiken:

I intervjuer har han berättat att han tidigt såg sig som livsstilskriminell. Han är tidigare dömd för för bland annat grov stöld och narkotikabrott i flera fall.

[…]

Jag vill inte glorifiera våld och vapen eller att unga ska bli kriminella. Sedan jag slagit igenom med musiken så märker jag att jag blivit en förebild. En del ser mig som en storebror och jag måste tänka mer på vad jag säger och gör. Jag har själv småsyskon och jag vill inte att de ska hamna på fel väg, sa han till Mitt i Stockholm i april förra året.

Precis som Tati bestämde han sig för att satsa på musiken när han satt i fängelse, dömd för grov stöld. Tyvärr verkar det inte alltid gå som tänkt. Han åtalades 2019 för några obetydligt brott, bland annat olovlig körning och vårdslöshet i trafik efter en polisjakt på Södermalm i Stockholm i somras. I förhör har Z.E nekat till att det var han som körde bilen. Hur det gick i den eventuella rättegången är oklart.

En annan rappare som Z.E. samarbetat med är Biggie Juke (Mahad Farhan Hossein) som också är från Tensta. Han greps i oktober 2020 som misstänkt för vapenbrott.

Z.E. och Biggie Juke var några av de som grundade  skivbolaget Team Platina, tillsammans med sina vänner, tillika rappare, Gringo, Nigma och Jiggz. Jiggz är Biggie Jukes fyra år yngre lillebror.

Z.E var den femte mest spelade artisten i Sverige under år 2018 på musikströmningstjänsten Spotify, och hamnade efter en vecka på första plats på Sverigelistan. Inför P3 Guld 2019 var Z.E nominerad till priserna ”Framtidens artist” och ”Årets Hiphop/RnB”, och han vann det sistnämnda för debutalbumet Min penna blöder. Vid Grammisgalan 2019 nominerades han till ”Årets textförfattare”, ”Årets album” och ”Årets artist”, och han fick priset för ”Årets artist”. På P3 Guld 2020 fick han priset för ”Årets artist”.

Vidare har Z.E. samarbetat med Jaffar Byn (Jafar Sadik) som anses vara kopplad till det kriminella nätverket Shottaz från Rinkeby. Han dömdes 2017 till fyra års fängelse för grovt vapenbrott men släpptes i slutet av oktober 2020 efter att ha suttit tre år av sitt straff.

Även rapparen Yasin (tidigare Yasin Byn, heter Yasin Abdullahi Mahamoud) kopplas till Shottaz. Han dömdes i maj 2018 för grovt vapenbrott tillsammans med vännen och Shottaz-medlemmen Vincent Mbinkeu som mördades natten till nyårsafton 2019 i något som tycks ha varit en intern uppgörelse i Shottaz. Yasin Byn fick fängelse i två och ett halvt år och kom ut i november 2019. Han var sen en av de 5 personer som häktades för mordet på den tidigare vännen natten till nyårsafton 2019. I mars 2020 släpptes han ur häktet på grund av brist på bevis. Men i början av januari 2021 häktades han igen. Nu för inblandning i en kidnappning av den konkurrerande rapparen Einár.

Även Yasin Byn har deklarerat att han lämnat det kriminella livet bakom sig i en intervju i slutet av 2020:

I SVT-dokumentären ”Yasin” frågar musikjournalisten Johannes Cakar om rapparen har lämnat det kriminella bakom sig.

Yasin tvekar och hummar och undrar om han kan få nästa fråga.

– Jag vill inte svara på den frågan, den var för… i hela intervjun nu så är det svart på vitt att jag har lämnat det bakom mig… förstår du?

Han beskriver hur han satt i sin fängelsecell och såg hur hans kompisar och kolleger tog emot priser på musikgalor. Hur raden i låten ”Det göms i snö” kom till:

– Min kropp är här men jag sover mellan stjärnor. Jag är i det här rummet, i den här cellen, men varje gång jag drömmer så är jag bland stjärnorna

Både Yasin och Jaffar Byns karriär inom hiphopen kan sägas ha börjat 2013, då de tillsammans med andra barndomsvänner startade hiphopkollektivet Byn Block Entertainment (BBE). År 2016 övergick BBE, som endast innefattat artister från Rinkeby, i ett bredare samarbete över hela Järva i form av det nya hiphopkollektivet Ghetto Superstars. Ghetto Superstars blev mycket uppmärksammade och deras musik har miljontals strömningar på Youtube och Spotify. Därefter har både Jaffar Byn och Yasin haft framgångsrika musikkarriärer. Yasins tio mest populära låtar hade spelats 52 miljoner gånger på Spotify fram till januari 2020.

K 27 (Khalid Abdulle) är en annan rappare som blivit dömd för brott. Sommaren  var han enligt polis och åklagar inblandad när en grupp unga män försökte driva in en påhittad skuld från en man i Rinkeby. Brottsoffret öppnade eld mot gruppen och K27 blev skjuten i benet. I februari 2019 dömdes han i hovrätten till villkorlig dom och samhällstjänst för försök till utpressning. Han tog efter domen avstånd från brottslighet och tog enligt egen uppgift bort sina vålds- och gangsterförhärligande låtar från Spotify och Youtube.

Pionjärerna för svenska gangsterrap var Kartellen med Leo Carmona, Janne Raninen och Sebbe Stax som förgrundsfigurer. Deras texter var dock starkt politiska med vänsterprägel och inget sådant finns i dagens gangsterrap som istället främst kanske är självförhärligande och förhärligande av gangsterliv och våld.

Att våldsförhärligande och våld är vanligt i dagens gangsterrap och att rappare har koppling till de kriminella nätverken är i sig inget att förvånas över. Med tanke på hur den sociala situationen ser ut för ungdomar i många förorter är det inget konstigt att en del av de som gör musik har kopplingar till kriminalitet och kriminella gäng. De allra flest har det dock inte.

Samtidigt är det också oerhört tydligt att gangsterrappen såväl som de kriminella gängen är en produkt av det egocentriska, egoistiska, individualistiska och nyliberala samhället som varit den svenska borgerligheten och högerns projekt i närmare 40 år. Medan den tidigare gangsterrappen valde att ta strid mot detta projekt så har de ny gangsterrapparna blivit en del av detta. Drömmen om individuell framgång överkuggar den gemensamma kampen för ett bättre samhälle.

Jag vill också understryk att det finns anledning att sätt tilltro till de rappare som tar avstånd från sitt tidigare liv med kriminalitet. Väldigt många ungdomar begår brott av olika slag. Det är ganska normalt för unga pojkar men naturligtvis inget som kan försvaras. Det flesta kommer inte att fortsätta med brottslighet när de blir vuxna. Så blev det för mig personligen och många andra av mina ungdomsvänner. Så fungerar det för de flesta även idag.

Det gäller även Tati Ali Khan även om han återfallit i viss brottslighet också under senare år.  I samband med Einár uppträdde som gästartist i TV-programmet Idol i början av 2019 var han misstänkt för olovlig körning och några dagar före julafton 2019 häktades han för grov misshandel och narkotikabrott efter ett bråk utanför nattklubben Excet i Göteborg. Om han dömdes eller inte dömdes för detta är okänt. Men det förändrar inte att han ändå kan vara ärlig i sin inställning till att lämna det gamla livet med brottslighet bakom sig.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!