En socialistisk miljöpolitik

Stora miljöproblemen i världen (vid sidan av klimatproblemen) är bland annat vattenbrist, förgiftat vatten och förgiftad miljö, övergödning som förstör hav och sjöar, skräp, giftanvändning som skadar djurliv och växter, modernt jordbruk med användning av stora mängder gifter, gödningsmedel och andra kemikalier, utsläpp från transporter som förgiftar luften (speciellt allvarligt är detta i stora städer) och havet, försaltning av jordbruksmarker (beror bl.a. på konstbevattning) och torka med förstörelse av sjöar och livsmiljöer.

En socialistisk miljöpolitik måste syfta till att minska användningen av kemikalier och gödningsmedel i jordbruket, minska användningen av konstbevattning, minska mängden transporter, minska mängden gruvbrytning, öka återvinning och hushållning med råvaror inklusive vatten, samt minska utsläppen av gifter vid transporter och industriproduktion.

För att det ska vara möjligt att minska användningen av bevattning, gödningsmedel och kemikalier i jordbruket krävs att vi tar fram växter med tolerans och motståndskraft mot sjukdomar, växter med mindre behov av bevattning och/eller tål torka bättre och växter som är mer tolerant mot angrepp från skadeinsekter. Att få fram sådana växter behöver gå fort för att stoppa utdöendet av många djur och insekter. Det kommer inte att vara möjligt utan att använda modern genteknik. Modern genteknik kan också användas för att skapa moderna versioner av våra vanligaste boskaps/hushållningsdjur som är mindre känsliga för sjukdomar och anpassade efter ett mer naturligt liv istället för ett liv på bondgårdar som är mer lika fabriker än naturen. Det ger helt enkelt möjligheter till en mer ekologisk produktion.

En socialistisk miljöpolitik måste därför säga ja till genteknik.

Minskad användning av fossila bränslen för transporter och i industriproduktionen  är nödvändigt för att minska luftföroreningarna. El kan ersätta fossila bränslen. Men det innebär ökad användning av batterier och större elproduktion. Därför måste vi också ha en hållbar elproduktion och det kan vi uppnå med hjälp av vindkraft och solenergi. Alla hinder för utbyggnad av solenergi som exempelvis orättvisa regler (sånt som att privatpersoner inte får producera mer än de konsumerar och att företag måste betala moms på el som de producerar åt sig själva) som enbart existerar för att skydda storföretag måste tas bort. För att kunna öka batteriproduktionen behövs tyvärr gruvbrytning.

En socialistisk miljöpolitik innebär därför ökad gruvbrytning av sådana metaller och mineraler som behövs för att kunna använda el istället för fossila bränslen samtidigt som utvinning av fossila bränslen måste begränsas. Gruvbrytning av sådant som kan tillverkas genom återvinning ska också begränsas.

En viss utvinning av fossila bränslen behövs dock för att tillverka plast som har många användningsområden där det är nödvändigt (konstgjorda njurar och blodkärl, rör och ledningar, sjukvårdsmaterial, i bilar med mera för att plast är lättare än metaller, kablar och mycket annat). När det gäller förpackningar så ska papper och glas prioriteras. De är till 100% återvinningsbara och därför miljövänliga. Glas är dessutom återanvändningsbart. Plast kan också användas då användning av plast i sammanhang där det kan användas igen och igen (ex. plastkassar) är klimat- och miljövänligare än papper. Plastkassar är alltså återanvändningsbara. Att förbjuda utvinning av fossila bränslen är därför inte heller en framkomlig väg.

För att en socialistisk miljöpolitik ska vara möjlig krävs också en socialistisk energipolitik, en socialistisk klimatpolitik, en socialistisk trafikpolitik, en socialistisk jordbrukspolitik, en socialistisk fiskeripolitik, en socialistisk mineralpolitik och en socialistisk skogspolitik.

Jag anser däremot inte på något sätt att minskad konsumtion har något med en socialistisk miljöpolitik att göra. Naturligtvis anser jag att det finns konsumtion som är onödig men det är inte samma sak som att generellt vara för en minskad konsumtion. Till detta har jag tänkt att återkomma.

Det här inlägget är schematiskt och säkerligen har jag missat saker. Men det är en skiss som kan användas som utgångspunkt för vidare funderingar,

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!