D-vitamin skyddar mot luftvägsinfektioner

Det finns ett tydligt samband mellan dödsfall i covid-19 och D-vitaminbrist. Det är därför ganska troligt att tillräckligt med D-vitamin i kroppen minskar risken att bli allvarligt sjuk i covid-19. Forskare har nu visat att D-vitamintillskott kan skydda mot luftvägsinfektioner (förkylningar, influensa etc). Covid-19 är en slags förkylning.

För fyra år sedan publicerades en sammanställning av aktuell forskning som
visade att tillskott av D-vitamin kan ge visst skydd mot luftvägsinfektioner. Nu har samma forskargrupp från bland annat Karolinska Institutet, Harvard Medical School och Queen Mary University of London kompletterat det tidigare materialet med ytterligare 18 studier och gjort nya analyser.

Resultaten bygger på 43 randomiserade och placebo-kontrollerade studier med nästan 49 000 deltagare om det eventuella sambandet mellan D-vitamin och luftvägsinfektioner. Kunskapsunderlaget omfattar såväl publicerade som registrerade men ännu inte publicerade studier, och är den hittills mest omfattande sammanställning som gjorts.

Den nya studien tillför ytterligare information om D-vitamin som skydd mot luftvägsinfektioner, men omfattar inte den explicita frågeställningen om D-vitamin kan skydda mot covid-19. Men skyddar det mot luftvägsinfektioner i allmänhet borde det också skydda mot covid-19. Den totala skyddseffekten mot luftvägsinfektioner var 8 procent, men forskarna ser till exempel att en daglig dos av D-vitamin har en mycket bättre effekt än en dos som ges varje vecka eller månad.

– Det verkar inte behövas en särskilt hög dos, utan de som fick 400– 1000 IU per dag hade bäst effekt mot luftvägsinfektioner. Gruppen som fick en sådan dos uppvisade en minskning av infektionsrisken med 42 procent. Jag vill understryka att det inte fanns några signaler i studien om att normala doser av D-vitamin skulle vara farligt eller ge upphov till biverkningar, säger Peter Bergman, docent vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet, och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Enligt Peter Bergman är en slutsats man kan dra från studien att sjukvården bör vara uppmärksam på grupper med en känd risk för D-vitaminbrist. Grupper som ofta har D-vitaminbrist innefattar personer med mörk hud, personer som alltid bär heltäckande kläder, överviktiga och äldre.

– En daglig dos D-vitamin kan skydda skelettet och kanske också minska risken för luftvägsinfektioner hos utsatta grupper i samhället. Den breda allmänheten kommer sannolikt inte ha lika stor nytta av tillskott. Friska personer blir inte ännu friskare av D-vitamin, säger Peter Bergman.

Forskarna vill förstå mekanismerna bakom den skyddande effekten av D-vitamin mot luftvägsinfektioner. Till exempel vilka genetiska faktorer som avgör varför olika individer svarar olika på tillskott av D-vitamin. Därför planerar de att gå vidare med forskningen-

En svaghet med sammanställningen är att den kan ha påverkats av så kallad publikationsbias, det vill säga att studier som inte påvisar en effekt aldrig publiceras, vilket kan skapa en falsk bild av att effekten är större än vad den egentligen är. För att kompensera för detta inkluderades även data från registrerade men ännu inte publicerade studier.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!