58-årig man friad på grund av polisprovokation

Svea hovrätt har frikänt en man från ett åtal för synnerligen grov narkotikasmuggling och narkotikabrott eftersom brotten föranletts av provokativa åtgärder från polisens sida. En annan man dömdes däremot för brottsligheten.

En svensk polis som arbetade som infiltratör erbjöd de två åtalade männen transporttjänster genom Europa. Därefter genomfördes i februari 2020 en leverans av cirka 388 kg cannabis med lastbil genom Europa och in i Sverige. Polisinsatsen har gått under namnet Operation Costa.

Cannabis som beslagtogs i operationen. Bild: Polisen

En av de åtalade, en 40-årig man vid namn Jacob Green, har enligt domen en central roll i hanteringen av narkotikan. Han dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Hovrätten ansåg inte att polisens åtgärder har någon betydelse för hans straffansvar. Tingsrättens dom på fängelse i 7 år och 10 månader fastställdes.

Brottsprovokation

Hovrätten ansåg däremot, till skillnad från tingsrätten, att utredningen mot den andre åtalade, en 58-årig man, inte var tillräcklig för att dra slutsatsen att han skulle ha deltagit i brottsligheten utan polisens provokation. Han frikändes därför.

– Om polisen har provocerat någon att begå ett brott som han annars inte skulle ha begått, följer det av Europadomstolens och Högsta domstolens praxis att han ska frikännas. Hovrätten har däremot inte tagit ställning till om de provokativa åtgärderna varit motiverade som polisiär metod, säger Anne Kuttenkeuler, hovrättsråd och rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Enligt kammaråklagare Sara Nilsson kan målet få konsekvenser för polisens sätt att arbeta:

Kammaråklagare Sara Nilsson tror att domen kan få stora konsekvenser för polisens arbetssätt.

– Det blir väldigt svårt att bedriva infiltrationsåtgärder, säger hon.

Hon gör också en annan bedömning av Europadomstolens praxis, som hon menar tillåter större aktivitet från polisens sida än hovrätten har gjort gällande. Sara Nilsson tar en tysk infiltration som exempel, där polisen aktivt lockade in person i fälla med ett lockande erbjudande. I det svenska fallet har polisen endast tagit initiativ till möten.

– Det går inte att sätta sig på en bar och vänta på att bli uppraggad. Har man redan en pågående brottslighet så är behöver man inte utsätta sig för sådana risker för att hitta en transportör.

Målet kommer med stora sannolikhet att överklagas till Högsta domstolen. Både från åklagarnas sida och försvarets sida (vad gäller den 40-årige mannen).

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!