Långa fängelsestraff i mål med Encrochatbevisning

Örebro tingsrätt har dömt flera personer till långa fängelsestraff för bl.a. förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott och allvarlig narkotikabrottslighet. Vidare har tingsrätten beslutat om förverkande av kontanter till ett värde av närmare en halv miljon kr.

Tre av de dömda ska också betala  360 000 kr, 1 440 000 kr respektive 4 420 000 kr som förverkat värde av bl.a. narkotika som förvärvats i överlåtelsesyfte.

Tingsrätten har tidigare beslutat att inte avvisa den bevisning som utgörs av Encrochatmaterial. I domen har tingsrätten funnit att Encrochatmaterialet inte bör frånkännas betydelse som bevisning. De menar att även vid en försiktig bedömning går att dra tillförlitliga slutsatser av materialet. Genom Encrochatmaterialet i förening med övrig bevisning har åklagaren lyckats styrka stora delar av åtalet.

Fyra åtalade dömdes för grovt eller synnerligen grovt narkotikabrott och sex av de åtalade dömdes för olika sorters inblandning i planerna på att döda tre andra personer. Tre av de åtalade dömdes för inblandning i såväl den allvarlig narkotikabrottsligheten som mordplanerna. Det är också dessa tre som dömts till de längsta fängelsestraffen.

Två män har dömts till 12 respektive 11 års fängelse. Bland de övriga varierar fängelsestraffens längd mellan åtta och ett halvt år ner till två år och fyra månader. En person dömdes endast till dagsböter och två åtalade frikändes helt. Fyra av de dömda ska även solidariskt med varandra betala skadestånd till en av målsägandena med 50 000 kr.

Domen är kopplad till en annan dom i Norrköping och berör personer med koppling till No Surrender MC och Bandidos MC. Det är också kopplat till flera mord i Örebro och en kokainrättegång i Göteborg.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!