Ostkokainet, Ali Khan och Backagänget

Sommaren 2020 slog polisen till mot en skåpbil i en industrilokal i Kortedala. Bilen hade körts från Nederländerna och polisen hade koll på den från start. Den var lastad med goudaost och kördes till Göteborg av en 35-åring och en 40-åring. I ett parkeringshus i närheten av polishuset i centrala Göteborg träffade männen en tredje man efter att de övernattat på ett hotell i närheten.

Tillsammans tog sig de tre männen med bilen till en lagerlokal i ett industriområde i Kortedala. Där mötte de en fjärde person. I detta läge slog polisen till mot lokalen och grep de fyra männen. När de öpnade bilen hittade de en last med ostar. De lät öppna ostpaketen och ostarna. Då hittade de inbakad kokain i paket inuti ostarna. Totalt hittades 10 kilo kokain.

De två mottagarna av kokainet som båda är 35-40 år gamla åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. De dömdes i tingsrätten till fängelse i sex år och sex månader. Bägge personerna anses tillhöra det så kallade Hjällbonätverket. Detta nätverk samarbetar med släjten Ali Khan och personer ur släkten ingår i nätverket. En av de dömda, en idag 37-årig man, har nu åtalats igen.

De två chaufförerna åtalades för vårdslöshet med narkotika och olovlig införsel. De nekade till brott och friades av tingsrätten. Åklagaren kunde inte bevisa att de visste att det fanns narkotika i lasten.

Hjällbonätverket

Ostkokainärendet omfattar dock bara en liten del av den narkotika som hanterats av Hjällbonätverket. I ett annat åtal har sju personer från Hjällbonätverklet ställts inför rätta för att ha smugglat och sålt totalt 18,5 kilo kokain inklusive 2 kilo kokain som hittats gömt i goudaostar och 97 liter amfetaminolja. Det är väl troligt att allt kokain har fraktats till Sverige av Hjällbonätverket har legat i goudaostar. Alla sju är åtalade för grovt och synnerligen grovt narkotikabrott. Två av dem är även åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling.

De huvudåtalade

Av de åtalade uppges en man i 25-årsåldern från Ali Khan-släkten och en 33-årig man ha ledande funktioner i Hjällbonätverket. Av de övriga fem åtalade är en 31-åring också från släkten Ali Khan (nämns som 30-åringen i artiklar från förra året). Han anses också ha haft en ledande roll i kokainhanteringen.

Den 33-årige mannen, Amir Al Rubeji, har nyligen dömts i ett annat ärende där han misstänks för inblandning i flera mordförsök och utpressning. Han dömdes till 4 års fängelse. Bl.a. för medhjälp till försök till grov misshandel, medhjälp till grovt vapenbrott, anstiftan av grov skadegörelse. I ärendet samarbetade han med en kriminellt nätverk från Trollhättan. Den 33-årige ledaren från Hjällbonätverket är åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott. Han ska enligt åtalet ha haft en ledande roll i hanteringen av 14,5 kilo kokain.

31-åringen från släkten Ali Khan är åtalad för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling och ett fall av synnerligen grovt narkotikabrott. Han ska ha skaffat 18,5 kilo kokain. Enligt åtalet har han organiserat transporten till Göteborg och dessutom varit inblandad i den fortsatta hanteringen. Han misstänks också för att ha varit inblandad organiseringen bakom att 97 liter amfetaminolja transporterades till Sverige.

Mannen i 25-årsåldern från släkten Ali Khan är åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott. Han anses även ha en ledande roll i Hjällbonätverket. Även han ska ha haft en central roll vad det gäller de redan nämnda 14,5 kilona med kokain.

Övriga åtalade

En man i 30-årsåldern står åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott. Han ska ha tagit emot och förvarat 14,5 kilo kokain. Dessutom är han misstänkt för att ha sålt kokainet vidare.

En 37-årig man har ställs inför rätta för synnerligen grov narkotikasmuggling efter att ha kört 18,5 kilo kokain till Sverige. Dessutom för synnerligen grovt narkotikabrott då han bland annat överlåtit narkotikan till andra personer. Han är tidigare dömd för att ha smugglat kokain i goudaostar vilket redan nämnts.

En man i 30-årsåldern misstänks för grovt narkotikabrott för att ha mottagit omkring två kilo kokain. Han är också åtalad för synnerligen grov narkotikasmuggling. Detta för att ha varit inblandad organiseringen bakom att 97 liter amfetaminolja smugglades till Sverige. Anses tillhöra Hjällbonätverket.

Backagänget

Slutligen är en 28-åring från Backagänget misstänkt för grovt narkotikabrott för att ha förmedlat kontakter mellan köpare av två kilo kokain och de två säljarna från Hjällbonätverket. Denne man anses ingå i Backagängets ledning.

Samarbetet i dessa narkotikaaffärer skedde under samma period som den av media hysteriskt överdrivna konflikten mellan Backagänget och släkten Ali Khan ägde rum. En konflikt som löstes utan våld vilket ju är naturligt då de två kriminella nätverken i verkligheten samarbetar kring kokainsmuggling och -försäljning. Det hela berodde på att några yngre personer i släkten Ali Khan uppträdde på ett för gängen oacceptabelt sätt på Backagängets territorium.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!