Kriminalvårdare tagna som gisslan

Två personer som dömts för mord har tagit två kriminalvårdare som gisslan på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. De som tagits som gisslan ska enligt SVT vara en kvinna och en man. De båda vikarierar på anstalten.

Enligt Aftonbladet ska de intagna gärningsmännen vara beväpnade med rakblad och bland annat kräva en helikopter. Samtidigt har de även kommit med annat ett krav som går ut på att på deras avdelning ska få kebabpizza. Enligt samma uppgifter ska gisslan släppas om detta krav uppfylls. Det hela verkar lite motsägelsefullt, för då behöver de ju ingen helikopter och kan inte rymma från från fängelset.

Förhandlingar med de fångarna och gisslantagarna pågår enligt uppgifter från Kriminalvården.

Våld på anstalter

Det inträffade visar på vad två fångar på Saltviksanstalten vid Härnösand utryckte i en debattartikel i Magasinet Paragraf för några dagar sen:

Överbeläggningen på landets anstalter och häkten tillsammans med den totala bristen på sysselsättning är en perfekt grogrund för bråk och konflikter.

När Kriminalvården det senaste året även har tagit bort möjligheten till obevakade besök och möjligheten att ringa till anhöriga via INTIK-systemet ökar isoleringen ytterligare vilket har skapat en ytterst farlig situation för personal och intagna.

Detta kan vi nu också se i statistik från Kriminalvården. Våld och hot mot personal och intagna har ökat markant det senaste året.

De som skrev detta vara Eddie Jobe, påstådd gängledare från Göteborg och Max Serwin, en dömd ekobrottsling. Idag har deras påståenden tydligt bekräftats.

Dömda för mord

En av de fångar som tagit gisslan är en idag 30-årig man, Isak Dewit, som dömdes till 18 års fängelse år 2016 för ett mord på en koranlärare i Göteborg 2015. Mordet var sannolikt ett misstag. Mordoffret förväxlades med en annan person. Han dömdes tillsammans med en annan man som idag är 33-år gammal. Båda anses ha kopplingar till det kriminella nätverk som kallas A-falangen eller Jobe-falangen i vilket Eddie Jobe sägs ha en ledande roll. Den andre gisslantagaren ska vara Haned Mahamed Abdullahi.

Tidigare gisslantagande på Hällbyanstalten

År 2004 togs en fångvaktare gisslan av två intagna på Hällbyanstalten. Vårdaren ska då hotats med ett egentillverkat vapen. Efter sex timmars förhandlingar gav de intagna upp frivilligt och ingen av de inblandade kom till skada.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!