Reaktionären Göran Greider

När det gäller brottslighet har Göran Greider förvandlats till en sedvanlig reaktionär debattör som sprider falsk information och kräver hårdare tag. Dessutom skyller han på flyktingarna. Det är bedrövligt att se.

Om vi lyssnar på vittnen från den aktuella händelsen i Visättra, Flemingsberg, där två barn, 5 och 6 år gamla, träffade av något som antagits vara skott framträder en lite annan bild. Det hela var ett bråk, som skedde vid en bil och alltså inte direkt på bron som det oftast verkar i media. Ett enda skott tycks ha avlossats och av allt att döma som ett varningsskott ner i marken. När det hela inträffade passerade en pappa med sin barn förbi platsen och de två barnen träffades. Av vittnesmålet att döma i så fall av en rikoschett eller av splitter från kulan och vägbanan.

Vi kan samtidigt inte var helt säkra på att bara ett skott avlossades eller om det var flera skott att alla skott avlossades mot marken. Men vi kan vara säkra på att skottet eller skotten inte var avsedda för barnen.

Om det var så som vittnet verkar hävda att det enda skottet sköts mot marken så var det uppenbarligen en person som försökte undvika att någon träffades. Den bild av skytten Greider målar upp är därför en falsk bild av verkligheten. Om det gick till som vittnet hävdar är den mediebild som hittills förmedlats en falsk bild. Beskrivningen av händelsen verkar helt felaktig.

Känslorna styr Greiders reaktioner

Göran Greider låter känslorna styra utifrån hur han tror en händelse gick till. Det är aldrig att låta känslorna styra över lagstiftning och synen på brott. Det leder alltid. I Göran Greiders fall leder till att han kräver mer reaktionär övervakning (det minskar inte brottsligheten och ökar inte uppklarningen av brott) och hårdare straff för unga (något som inte leder till minskade brottslighet utan till att unga skolas in i brott vilket ger ökad brottslighet).

Känslorna styr också när han skyller på flyktingvågen 2015. Att den skulle påverkat brottslighet är bara dumheter. Skjutningarna började öka långt innan dess. I Göteborg hade redan börjat minska då (började minska 2013) och i Malmö började de minska i antal 2017. Den som är inblandade i gängskjutningar är i allmänhet födda och uppvuxna i Sverige och om de har invandrarbakgrund så är de barn till människor som kom till Sverige på 1980- och 1990-talen. De är en produkt av det svenska samhället. Flyktingvågen har överhuvudtaget inte med saken att göra.

Men trots allt inser Greider också att brottslighet inte kan bekämpas med hårdare tag och övervakning. I alla fall inte enbart: Han begriper att de beror på politiken. Men likförbannat stöder han ett av de partier som genomfört den bedrövliga nyliberala nedskärnings- och privatiseringspolitiken. Även här är det nog känslorna som styr. Han har alltid varit sosse och de är ju bra anser han. Men sossarna är idag ett nyliberalt och reaktionärt parti som inte förtjänar stöd. Han känslor leder honom fel även här.

Känslomässighet stänger ute tanke och analys

Greiders känslomässiga reaktioner hör inte hemma i en vänsterintellektuells resonemang och ställningstaganden. Känslor är ingen bra bas för ställningstaganden och politik. Politik och ställningstaganden måste baseras på vetenskap och en viss rationalitet. Att låta känslorna styra leder till reaktionära ståndpunkter som vaccinationsmotstånd, veganism, förintelseförnekelse liksom hämnd och straff istället för vård och återanpassning. När känslorna styr försvinner eftertanken och analysen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!