Klimatfrågan måste tonas ner för att vinna nya väljare

Enligt Tidningen Syre har över 100 vänsterpartister undertecknat en skrivelse som protesterar mot att Vänsterpartiet tonat ner klimatfrågan i sin retorik. Det är för mig uppenbart att de som undertecknat skrivelsen har en bristande insikt när det gäller politik i praktiken.

För att få en vettig klimatpolitik krävs en vänstermajoritet i riksdagen med Vänsterpartiet som det största partiet. Att fokusera på klimatfrågan innebär att det inte kan bli en sådan riksdag. Det enda Vänsterpartiet skulle kunna uppnå genom att fokusera på klimatfrågan är att slå ut Miljöpartiet från riksdagen. Inget kan vinnas genom en sådan linje.

Det som krävs för att kunna får en klar vänstermajoritet i riksdagen är att vinna arbetarväljare från Sverigedemokraterna och dessutom öka valdeltagandet bland arbetare i storstädernas förorter. För att göra det krävs fokus på välfärdsfrågor, bostadsfrågan och sysselsättning. Det krävs satsningar på ny miljövänlig teknik och fler jobb. Det handlar om områden och frågor där arbetarklassen oavsett bakgrund har gemensamma intressen.

Så även om klimatfrågan är den enskilt viktigaste frågan måste Vänsterpartiets fokus vara ett annat. Handla om andra politiska frågor. Även om det inte är några större problem med de olika klimatkrav som kritikerna inom Vänsterpartiet fört fram på en mängd olika håll så kan de inte vara det centrala politiska budskapet från Vänsterpartiet.

Och när det gäller klimatfrågan ska fokus läggas på teknik som mer solenergi, mer vindkraft, ny teknik för ståltillverkning, vätgasproduktion osv. Positiva åtgärder som innebär mindre användning av fossil energi och dessutom fler jobb.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!