Vad kan göras för ökad jämlikhet?

Det finns två större komplex av politiska frågor som är avgörande för framtiden. Ett av dessa frågekomplex är det klimatpolitiska komplexet med frågor om transporter, bilism, energiproduktion, fossila bränslen, stadsplanering, jordbruk, biologisk mångfald och skogsbruk.

Det andra komplexet med politiska frågor som är avgörande är frågorna som handlar om jämlikhet och klass. Några av de saker det handlar om är bland annat om ekonomiska villkor däribland de social välfärdssystemen, ägande, nyttjande av resurser, bostäder, skola, vård, arbete, sysselsättning, brott och stadsplanering. Det handlar om att utjämna klasskillnader.

De två frågekomplexen handlar om verkliga materiella saker och inte om moraliska och etiska ställningstaganden och ståndpunkter. De senare frågorna är tyvärr de som idag dominerar den politiska debatten helt. Men de är faktiskt mindre viktiga.

Klass och jämlikhet

Vad kan då göras för att öka jämlikheten och minska klasskillnaderna i samhället? För att det ska kunna göras på ett för arbetarklassen (de fattiga, de utsatta, låginkomsttagarna) fördelaktigt sätt krävs demokratisk kontroll över drift, vinster och investeringar i det som är nödvändigt för ett mer jämlikt samhälle. Det kräver offentlig demokratisk kontroll över nödvändigheter som skola, förskola, vård och naturliga monopol som exempelvis stadsplanerad mark, elnät och elöverföring, fasta telefonförbindelser,  järnvägar och huvuddelen av vägnätet.

Det krävs också ett överskott på bostäder. Något som bara kan uppnås om bostäder i huvudsak är demokratiskt ägda och kontrollerade. arbetslösheten måste sänkas. Det ska finnas överskott på arbete och underskott på arbetskraft.

Dessutom krävs att äganderätten begränsas och inskränks. Endast då kan vi få demokratiskt inflytande över samhällets ekonomiska förhållanden. Nyttjanderätt ska ersätta äganderätt såsom när det gäller ägande av mark. Både sådan som används för jordbruk eller bete, skogsbruk, telefonmaster eller vindkraft.

Nyttjanderätt när det gäller gäller gemensamma resurser som malmer och mineraler, liksom fiske, fisk och annat i haven men även skog, jakt, fiske i sjöar, vatten för all slags användning med mera bör stärkas.

I företag bör aktier inte ge någon rösträtt utan istället är det de som utför arbetet som ska ha rösträtt. Företag ska alltså styras av de anställda och inte de som satsat pengar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!