Ingen koppling mellan Mexicos karteller och Sverige

Mexicos karteller är ökända för det enormt omfattande våldet. Det har föranlett SVT att gör en TV-serie om de mexikanska kartellerna och det är intressant i sig. Men sen kopplar de de mexikanska kartellerna till Sverige. De får till och med en svensk polis att påstå att Sinaloa-kartellen är verksamma i Sverige. Ärligt sagt är det vad vi idag brukar kalla falska nyheter.

Kokainsmuggling

Kokain smugglas antingen direkt till Sverige från Colombia i stora fartyg eller från Colombia via någon av de stora omlastningshamnarna i Europa. Dessa hamnar är Gioia Tauro (Italien), Algeciras (Spanien), Sines (Portugal), Antwerpen (Belgien), Rotterdam (Nederländerna) och Hamburg (Tyskland).

Huvuddelen av narkotikan transporteras via världens mycket omfattande containertrafik. Andra transportslag står bara för mindre mängder men de är mer spektakulära så journalister tenderar att skriva mer om dem.

Enligt allt tillgänglig information så dominerar ’ndranghetan smugglingen av kokain till Europa. De samarbetar med albanska nätverk som står för smuggling vidare till bland annat Sverige. ’Ndranghetan är etablerad i södra Spanien inklusive Algeciras, Antwerpen och Rotterdam. Gioia Tauro ligger i ’ndranghetans hemterritorium i Kalabrien. Dessutom har de förstås folk i Colombia.

Kokainets väg till Sverige

Då Göteborg är Nordens stora omlastningshamn för containrar kommer troligen huvuddelen av narkotikan som ska till Norden in via Göteborg. En del kommer in via Helsingborgs hamn, en del via Öresundsbron och södra Sveriges färjelinjer. Det mesta kommer troligen till Göteborg via hamnar som Rotterdam, Antwerpen och tyska hamnar där svenska kriminella nätverk ofta är representerade eller har kontakter. På denna rutt samsas kokainet med amfetamin och ecstacy.

En del kommer också till Sverige direkt från Colombia och en del kommer med albanska nätverk från Gioia Tauro via balkanrutten. På denna rutt transporteras även heroin. Från Göteborg förs det sen vidare till de stora marknaderna i Oslo, Stockholm och Köpenhamn.

Vanligt är också att kriminella nätverk i Sverige inskaffar kokain i södra Spanien för vidare transport till Sverige på landsväg eller med fartyg. Även stora mängder cannabis införskaffas i Spanien och smugglas sen till Sverige.

Till slut har en del kriminella svenska nätverk också kontakter direkt i Colombia. Södertäljenätverket brukar exempelvis ha personer placerade där men det har även andra kriminella nätverk ibland.

Det är verkligheten. Men.

Istället för att beskriva verkligheten hittar SVT på en koppling mellan de mexikanska kartellerna och svensk drogmarknad. Den finns inte. Det är en falsk nyhet som SVT sprider för att får fler tittare. Det värsta är att många tar kopplingen på allvar. Exempelvis ETC.

Det finns ingen smuggling av narkotika från Mexico till Sverige eller Europa. De mexikanska kartellernas inflytande över drogtrafiken i Europa är försumbar. Och det finns ingen koppling mellan våldet i Mexico och det mycket begränsade våldet i Sverige. Jag tror SVT:s journalister tittat lite för mycket på dramaserien La Reina del Sur och förväxlat den med verkligheten.

# Huvudsaklig källa för mina uppgifter är Europol-rapporter.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!