Sverige och internationella kriminella nätverk

Sen lång tid tillbaka har kriminella gäng och nätverk i Sverige varit kopplade till kriminella nätverk och gäng från det forna Jugoslavien. Länge var dessa gäng och nätverk också dominerande inom svensk gängkriminalitet. En del av dessa kopplingar finns fortfarande kvar och kriminella nätverka med koppling till det forna Jugoslavien existerar fortfarande.

Det forna Jugoslavien

Det gäller exempelvis albanska nätverk som i Sverige främst är kopplade till albanska gängmiljöer i Makedonien. Ett av de mer kända sådan nätverken är Albanligan (även Naserligan) med bas i Göteborg. Tidigare fanns även Rade Koturs gruppering och grupperingen kring Ratko Djokic med flera. I Skåne finns idag det kriminella nätverket kring Dani J.

Men under de senaste 20 åren har gängen med koppling det forna Jugoslavien ersatt av andra kriminella gäng och nätverk med internationella kopplingar.

Släktbaserade kriminella nätverk

Vi har det stora Södertäljenätverket med en stark förankring i den syrianska befolkningsgruppen. I Södertäljenätverket har vissa släkter och familjer ett mycket starkt inflytande. Södertäljenätverket har visat sig ha kopplingar till karteller i Colombia och kriminella nätverk i norra Frankrike. Naturligtvis har de också kopplingar till gängrelaterad brottslighet i Turkiet och i andra länder med stora syrianska befolkningsgrupper.

Det kriminella nätverket som består av delar av den stora släkten Ali Khan har koppling till kriminella nätverk i Tyskland. Detta främst genom släktskapsförhållanden. Även andra kriminella familjer och släkter där delar av släkten ingår i kriminella nätverk som exempelvis Zein/El Zein/Al Zein från den befolkningsgrupp (mhallami) Ali Khan tillhör kan kopplas till kriminella nätverk och grupperingar i Tyskland och Nederländerna. Dessutom kan dessa kriminella nätverk kopplas till kriminella strukturer och släkter i Libanon.

Nyligen har det framgått att den så kallade Mekky-falangen i Malmö som länge legat i konflikt med nätverket kring Dani J har en koppling till ett kriminellt nätverk i Nederländerna och Belgien, den så kallade Mocro-maffian. Bland annat via det spanska mordkommandot Los Suecos som bestod av personer från Mekky-falangen. Mocro-maffian har också ett starkt fäste i södra Spanien och samarbetar med camorran, irländska kriminella nätverk och kriminella nätverk i det forna Jugoslavien. Nederländerna/Belgien och södra Spanien är centrala hubbar för narkotikhandeln i Europa.

Los Suecos visar också på de många kopplingar som finns mellan kriminella grupperingar i Sverige och Spanien. Förutom Mekky-falangen har också Jobe-falangen i Göteborg, Dödspatrullen i Rinkeby, Vårbynätverket, Bredängsnätverket och Sätranätverket kända kopplingar till Spanien.

Dessutom finns det gäng i framförallt Göteborg med koppling till Vietnam som också har koppling till Nederländerna.

Mc-gängen

Dessutom så ingår ju de kriminella mc-gängen, Hells Angels MC, Bandidos MC, No Surrender MC och Satudarah MC i internationella organisationer. Hells Angels MC har mycket länge haft ett starkt fäste i Nederländerna (men är numera formellt förbjudna) medan Satudarah MC och No Surrender MC bildades i Nederländerna. Flera av mc-gängen har även kopplingar till andra kriminella gäng med internationella kopplingar utöver sina egna förbindelser med broderklubbar i andra länder. Bandidos MC kan kopplas till Bredängsnätverket och Satudarah MC till Zein/El Zein/Al Zein.

’Ndranghetan

Slutligen kan det vara så att världens störst klanbaserade kriminella nätverk, ’ndranghetan, kan ha koppling till Göteborg. De är kända för att ha infiltrerat flera av de bolag som driver världens stora containerterminaler. De är också etablerade i Danmark inom bl.a. byggindustrin så om de skulle vara etablerade i Sverige vore det inget konstigt.

Ett av dess bolag är APM Terminals som driver Skandiahamnen i Göteborg såväl som containerterminaler i Algeciras, Barcelona, Valencia, Marseille och Rotterdam. Algeciras och Rotterdam är knutpunkter för omlastning av containrar såväl som narkotika och Valencia är Spaniens störst containerterminal.

Ett annat sånt bolag är Terminal Investment Ltd (TIL) som driver Gioia Tauro i ’ndranghetans hemtrakter Kalabrien såväl som terminaler i Marseille, Genua, Sines och Valencia. Gioia Tauro och Sines är knutpunkter för omlastning av containrar såväl som narkotika. ’ndranghetan är väletbalerad i Nederländerna och Spanien.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!