Dagens Nyheter har gjort en ordentlig genomgång av vaccinationsgraden i Sverige för covid-19. De har tittat på hur stor andel av befolkningen som är vaccinerade i olika befolkningsgrupper, åldrar och samhällsklasser.
Vaccinationsgraden är lägst bland unga personer. Den är betydligt lägre i dessa grupper än bland äldre. Vaccinationsgraden är också lägre bland låginkomsttagare och personer födda i andra länder.
Personer födda i Europa har lägre vaccinationsgrad än personer födda utanför Europa. Det kan dock vara en ren synvilla. För personer som vaccinerats i andra länder räknas inte som vaccinerade i Sverige. Det gör att vaccinationsgraden bland studenter (dvs unga personer) och gästarbetare (huvudsakligen födda i närliggande länder i Europa) underskattas.
Tidningen har dock fortfarande inte tagit hänsyn till ålderssammansättningen när de jämfört olika stadsdelar. De verkar väldigt gärna vilja visa att invandrare inte vaccinerar sig. Men det är sannolikt en fördom. Att vaccinationsgarden uppvisar stor korrelation med andelen utlandsfödda visar inte på att det finns ett orsakssamband. En analys av DN:s material visar att orsakssammanhangen är betydligt mer komplexa.
Ålder
Vaccinationsgraden bland unga födda i olika länder skiljer sig mycket mer (skillnaden är 20-35 procentenheter bland de yngre) än vaccinationsgraden bland äldre (skillnaden 10-15 procentenheter) där det bara är förhållandevis små skillnader. Vaccinationsgraden bland unga personer är 15-40 procentenheter lägre än bland äldre. Det betyder också (om jag förstått och tänkt rätt) att ålderssammansättningen i en stadsdel eller område har större betydelse för vaccinationsgraden än om en person är född i Sverige eller nåt annat land.
Klass
Även klass betyder mer än födelseland för vaccinationsgraden. I arbetarklassen (egentligen gruppen låginkomsttagare vilket också inkluderar studenter) är vaccinationsgraden mellan 20 och 40 procentenheter lägre än i överklassen. Skillnaderna mellan svenskfödda och invandrare (utlandsfödda) i arbetarklassen är 20-40 procentenheter medan skillnaderna i överklassen är bara 10 procentenheter.
Den störst andelen ovaccinerade hittar vi alltså bland unga arbetarklasspersoner och studenter som är födda utomlands. Framför allt bland de som är födda i Europa. Men eftersom sistnämnda kan vara felaktigt på grund av vaccinationer i utlandet inte räknas så är skillnaderna mellan personer med olika bakgrund i olika åldersgrupper och samhällsklasser inte så stor som de angivna siffrorna tycks tyda på.
Läs också:
- De missvisande siffrorna på vaccinationsgrad
- Låg medelålder viktigaste orsak till låg andel vaccinerade
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.