Affärsmannen Dan Olofsson fälld i insiderrättegång

Stockholms tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål rörande insiderbrottslighet som har skett under åren 2017 – 2018, i fastighetsbolaget Victoria Park respektive det danska telekombolaget TDC.

Fjorton personer har stått åtalade och tolv har fällts. Påföljderna har för de fyra huvudåtalade har blivit fängelse, som längst 1,5 år. Övriga dömda har fått villkorlig dom med antingen samhällstjänst eller böter.

Insiderhandeln har skett kort inpå att det har lagts offentliga bud på bolagen. Tingsrätten har kommit fram till att de dömda har känt till detta i förväg och på så sätt kunnat göra stora vinster på sin värdepappershandel.

– Det är åklagaren som ska bevisa att insiderbrott faktiskt har begåtts, dvs. att det inte endast handlar om skicklig eller tursam aktiehandel. I detta fall har tingsrätten bedömt att den omfattande handeln, personkopplingarna samt valet av värdepapper, tillsammans med viss säkrad kommunikation mellan de tilltalade, har räckt för en fällande dom, säger rådmannen Josefin Park i ett pressmeddelande.

Förutom påföljden ska de dömda betala tillbaka de aktievinster som de har gjort, vilket totalt handlar om cirka 2,8 miljoner kr. Merparten av de dömda ska också helt eller delvis själva stå för sina advokatkostnader i målet.

Näringslivsprofiler

Tingsrätten har också prövat ett åtal som involverar två näringslivsprofiler från Skåne, där den ena av dem, Dan Olofsson, har skickat ett sms innehållande insiderinformation till den andre. Han dömdes dock inte för insiderbrott utan för obehörigt röjande av insiderinformation. Olofsson fick villkorlig dom och böter.

Den person, Percy Nilsson, som mottog sms:et har frikändes däremot. Detta då åklagarna inte har lyckats bevisa att informationen faktiskt har använts till insiderhandel.

Moderbolag för Victoria Park AB är idag tyska Deutsche Annington Acquisition som ägs av den tyska fastighetsjätten Vonovia. De äger också fastighetsbolaget Hembla AB.

Tidigare ägare (2018) var bl.a. Greg Dingizian (10,8 % av kapitalet, 19 % av rösterna år 2018), Östersjöstiftelsen (7,4 % resp. 7,5 %), Dan Olofsson (Danir AB, 6,7 % resp. 6,8%), Isabelle Wikner (Fogelvik Holding AB, 6,0 % resp 5,4%) och Anders Pettersson (5,4% resp. 7,9%). Styrelsen bestod då av Bo Forsén, Greg Dingizian, Henrik Bonde, Pia Kinhult, Sofia Ljungdahl, Anders Pettersson och Isabelle Wikner. Förutom Dan Olofsson är så vitt jag vet ingen av dem bland de åtalade eller fällda för insiderbrott.

Idag består styrelsen av Per Ekelund (VD och ordf), Peter Ullmark och Eddie Juhlin som också utgör styrelsen i Hembla AB.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!