Gängland Göteborg – Lövgärdet

Enligt polisen finns det sen några år tillbaka ett kriminellt nätverk i Lövgärdet. Polisen kallar dem kort och gott för Nätverket Lövgärdet. Enligt polisen säljer/hanterar de narkotika, hanterar vapen samt utövar hot och våld för egen vinning i form av olika utpressningar. De uppges ha en stor negativ inverkan på stadsdelen eller lokalsamhället som polisen uttrycker det i ett pm som finns med i en förundersökning om en skjutning i Frölunda.

Den som är misstänkte för skjutningen är en 20-åring som av polisen påstås he en relativt hög position i Nätverket Lövgärdet. Enligt polisen är det dessutom ett kriminellt nätverk som är starkt hierarkiskt organiserat. 20-åringen har enligt polisen synts ofta med andra personer som ska ingå i det kriminella nätverket. Personer som är dömda för bland annat grov misshandel, människorov, utpressning och grovt vapenbrott.

En annan person som av tidningen GP uppges ingå i Nätverket Lövgärdet är en idag 25 år gammal man som en tid satt häktad för misstankar om att han deltagit en kidnappning av en lärare. Utredningen om kidnappningen är nedlagd.

Det är möjligt att det finns ett organiserat kriminellt nätverk i Lövgärdet men beskrivningen i förundersökningen lämnar ganska stora tvivel. Det känns som om polisen hittar på något som är värre än det är. Självklart finns det folk i Lövgärdet som är kriminella, självklart handlar de med narkotika och begår andra brott. Naturligtvis känner de varandra. Säkerligen är det vissa som är mer ledande än andra och garanterat skapar de oro och problem i Lövgärdet. Men detta gör dem inte till delar av den organiserade brottslighet, inte till ett kriminellt nätverk eller ett gangstergäng.

Mord och andra våldsdåd i Lövgärdet

I stadsdelen har det också förekommit en del våldshändelser som upplopp och mord. Flera mord såsom mordet på David Isho, mordet på en lärare den 1 maj 2017 och mordet på en OG-man i maj 2019 har kopplats till det kriminella nätverket med koppling till släkten Ali Khan. OG-mannen som var sekivne i Malmö ska enligt obekräftade uppgifter ha burit namnet Tareq Saleh. Nätverket Lövgärdet anses ha en koppling till det kriminella nätverket kring släkten Ali Khan,

I december 2019 inträffade ett mord i samband med ett urspårat rån. Två personer dömdes för mordet. Ibrahim Mohamud Ali fick 11 års fängelse för mord, rån och skyddande av brottsling medan Auýuub Mahamed Nur fick 8 års fängelse för mord och rån i hovrätten. Om de två har någon som helst koppling till det som polisen kallar Nätverket Lövgärdet är okänt.

Under hösten 2021 har det varit nån enstaka skjutning i Lövgärdet och ett större bråk. Stadsdelen tycks inte hårt drabbad av nåt gängvåld.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!