Trähusbyggare och trähus

ETC Bygg AB har låtit uppföra ett par trähus i Västerås. Husen är ett pilotprojekt och har tagit emot stora bidrag från Boverket. Bygget har delvis finansierats genom crowdfunding och 1 000 personer har bidragit genom att spara pengar i projektet. Husen har ritats av Kaminsky Arkitektur.

Bild: ETC Bygg/Kaminsky Arkitektur

Husen är byggda helt i trä och producerar sin egen el genom solceller på taken. De är inte anslutna till fjärrvärmesystemet i Västerås:

Husen är inte anslutna till fjärrvärmesystemet i Västerås utan klarar tack vare de solceller och batterilager som de är försedda med att producera all energi som förbrukas för både uppvärmning och elanvändning själva.

Tack vare att husen är byggda av trä och eftersom ETC Bygg återinvesterar allt överskott i nya byggprojekt istället för att ta ut vinst, har de inflyttade hyresgästerna också bland de lägsta hyrorna i Västerås för nybyggda lägenheter. Dessutom har de tillgång till elbilspool i anslutning till husen.

Målet med husen har varit att skapa ett klimatpositivt byggande, där trä och återvinningsbara material används så långt det är möjligt istället för att använda exempelvis betong. En komplett analys över Västeråshusens klimatpåverkan kan du ta del av här.

Nu har de trähusen i Västerås blivit nominerade till tävlingen Årets Bygge 2022.

ETC framställer gärna sin hus som helt unika men det finns även andra företag som bygger bostäder i trä. Visserligen inte med egen elproduktion och kanske inte fullt så miljövänliga som ETC-husen. Däremot så är ju alla träbyggen mer miljövänliga än betongbyggen. Ett annat företag som låter bygga trähus är Folkhem med moderbolaget Boostad Bostad Sverige AB . Även Folkhem har fått ett bostadsprojekt nominerat till Årets Bygge 2022. Cederhusen i Stockholm.

Cederhusen. Bild: Folkhem/General Architecture

Cederhusen har ritats av General Architecture.

Läs också om klassiska hus hos Arkitekturupproret.

Läs mer om trähus.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!