Det finns olika typer av vinstdriven brottslighet

Det finns tre grundläggande typer av vinstdriven brottslighet. Den viktigaste formen och den som lagstiftningen i grunden är formad för att hantera är tillgreppsbrottslighet, dvs stöld, en del bedrägerier genom list och rån med mera. Även bidragsbrott (välfärdsbrott) ingår i denna grupp. Det handlar om brottslighet när något tas från någon annan utan lov.

Dessa brott är lätta att hantera och vållar sällan moraliska, ideologiska eller juridiska problem. Ingen vill avkriminalisera den här typen av brott. Avyttringen av varorna som brottslingarna kommit över kan ske genom marknadsdrivna transaktioner men det primära brottet är inte marknadsdrivet.

Marknadsdriven brottslighet

Den andra dominerande typen av vinstdriven kriminalitet brukar kallas marknadsdriven brottslighet. Dvs den fungerar precis som klädhandel eller livsmedelshandel. Handel med droger, vapen, guld och andra dyrbarheter hör till denna typ av brott. Flera varianter av denna typ av brottslighet finns beroende på varans karaktär.

Det kan handla om helt förbjudna varor som droger av olika slag (alkohol i muslimska länder, cannabis, kokain, heroin, opium, amfetamin osv). Eller så kan det handla om läkemedel vars distribution är reglerad och begränsad (ex. smärtstillande, lugnande, stimulerande preparat med mera) då priset på svarta marknaden ofta är högre än på den legala. Vapen tillhör antingen denna grupp eller så är de helt förbjudna. Den tredje varianten är varor som tullar, avgifter och skatter är dyrare på den legala marknaden än på den svarta marknaden (i Sverige exempelvis alkohol och tobak).

Ekonomisk brottslighet

Den tredje typen av vinstdriven kriminalitet är kommersiell kriminalitet. Det handlar om klassisk ekonomisk brottslighet (ekobrott). Det är handel med legala varor med svarta inkomster, svartarbete, skattesmitning, insiderhandel, brott mot ingångna avtal genom för låga löner eller dåliga olaglig arbetsmiljö. Innefattar ofta bedrägeri i någon form.

De tre beskrivna typerna av vinstdrivna brott kan inte hanteras på samma sätt och kan inte bekämpas på samma sätt. Fungerar helt enkelt grundläggande olika.

Olika brottslighet kräver olika åtgärder

De effektivaste sätten att förhindra tillgreppsbrott och välfärdsbrott är helt enklast att göra dem omöjliga att genomföra. Detta gör enklast genom att möjligheterna till utföra tas brott. Sålunda försvann bankrån och värdetransportrån genom att kontanthanteringen försvunnit. Bilstölder har minskat kraftigt i antal genom bättre stöldskydd och inbrott i bostäder kan minskas med bättre stöldskydd och social kontroll. Välfärdsbrott kan minskas genom att möjligheterna att begå dem minimeras genom reglering och avprivatisering.

Droger och vapen

När det gäller marknadsdriven brottslighet är den mycket svårare att åtgärda. Den efterfrågan som finns går i allmänhet inte att påverka mer än mycket långsiktigt. Sålunda har vi under lång tid haft minskad efterfrågan på alkohol och tobak. Anledningen till detta är omfattande samhällsförändringar. Det gör att också efterfrågan på illegal och billigare alkohol och tobak minskar. Efterfrågan på illegal tobak och alkohol kam vidare minskas genom ett priset på den legala marknaden sänks. När det gäller läkemedel och vapen kan utbudet minskas genom skärpta regler och lagar samt bättre kontroll.

Dessutom kan efterfrågan på vapen minskas genom avkriminalisering av eget bruk och eget innehav av droger. Genom en sådan avkriminalisering minskar riskerna med narkotikahantering och behovet av skydd och makt på illegala marknaden minskar. Konfliktnivån minskar och därmed också efterfrågan på vapen. Polisen frigör dessutom resurser de kan ägna åt ekobrott och tillgreppsbrott.

Att minska den olagliga handeln med illegala droger kan enbart uppnås genom olika typer av legalisering, avkriminalisering och avreglering. En avkriminalisering av droger kan också leda till minskad illegal handel med olika typer av läkemedel. Lagstiftning om droger handlar mest om hälsa, moral och social acceptans. Detta då det alltid kommer att finnas efterfrågan. Genom lagstiftningen kan vi styra om det ska vara illegal handel eller legal handel vilket får olika sociala, ekonomiska och hälsomässiga konsekvenser.

Ekobrott

Ekobrottsligheten kan bl.a. minskas genom att allt ägande av företag görs offentligt tillgängligt, alla aktietransaktioner och affärsavtal görs offentligt tillgängliga. Vidare att de anställda genom sina organisationer har veto vad det gäller upphandlingar samt inhyrd personal och inhyrda företag. Att alla företag som verkar i ett land måste skriva på avtal med fackföreningarna för annars får de inte tillstånd att vara aktiva i landet.

Dessutom behöver lagstiftningen i världens synkroniseras så detta den ser ungefär likadan ut. Tills vidare kan företag och kapitalägare med verksamhet eller bolag i skatteparadis förbjudas ha verksamhet i andra länder Alternativ så kan deras verksamhet i skatteparadis beskattas där moderbolaget eller huvudbolaget i koncernen finns.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!