Sigge Cedergren – klubbägare och kriminell

Sigge Cedergren

Sven Sigvard (Sigge) Cedergren föddes den 24 februari 1931 i Bollnäs, och den 5 mars 1996 i Stockholm, var en svensk narkotikalangare som blev känd för allmänheten i samband med Palmemordet då han förhördes flera gånger i den utredningen.

Redan i februari 1955 dömdes Cedergren vid Uppsala rådhusrätt till tre års fängelse till förvaring på säkerhetsanstalt i minst tre år. Detta efter en lång rad uppmärksammade dynamitkupper.

Spelklubben Oxen

Cedergren var under några år på 1980-talen delägare spelklubben Oxen på Oxtorgsgränd 2 i Stockholm samt bedrev illegal handel med narkotika. Narkotika handlade han med redan på 1970-talet och sannolikt även på 1960-talet. En del uppgifter gör gällande att han i sin tur arbetade för en man vid namn Bosse Jonsson. Mycket tyder dock på att han arbetade för eller ihop med Reinhold (Reine) Jansson. Förutom Oxen var han också involverad i en spelklubb på Norra Stationsgatan. Den var äldre än Oxen som öppnade kring 1985.

Spelklubben Oxen drevs vid tiden för Palmemordet ihop med Paul Molander som övertagit sonen Peter Molanders andel och Kjell Fernberg. På klubben arbetade periodvis Kjell Fernbergs brorsdotter Annie Fernberg, Paul Molanders fru Emilia Molander och Sofia Fikas. I slutet av 1980-talet såldes spelklubben troligen till Stanislav Kleimert (Stanley Klemerts) och Henrik Dudas. Mellan 1980 och 1983 hade Annie Fernberg ett förhållande med Sigge Cedergren.

Oxen frekventerades flitigt av en känd kriminell vid namn Kujtim Berisa (ibland stavat Berisha) och andra personer med koppling till honom. Kujtim Berisa, hans bror Tahir Berisa och flera andra personer med koppling till dem var på spelklubben när Palmemordet skedde. De andra personerna med koppling till bröderna Berisa var sannolikt Savo Lazic, Kent Lind (Kenta Kofot), Jorge Vicencio Menares och Andreas Psarras. Andra närvarande Oxen var Hace Gavgavioglu (Pino, Uno) och hans flickvän Eva Hussein (Hussain), Roger Öman (Öhman), Lars A.B. Larsson, Mikael Andersson och Christina Olsson.

Paul Molander drev också spelklubben Skeppet och handlad med narkotika. Han åtalades flera gånger för brott i samband med detta. Peter Molander som föddes 1960 ska ha dött år 2000, bara 40 år gammal.

Personer som sannolikt var involverade i Sigge Cedergrens narkotikaverksamhet var brodern Roger Cedergren, dennes fru Kajsa Cedergren, Reinhold (Reine) Jansson. De förekommer flitigt i förhören med Cedergren. Jansson är också själv hörd i samband med Palmeutredningen. Några andra kan ha varit  Spånga-Lasse, Lasse Värmland, Klas Hansén, Gullqvist, Uffe Oxelgren, Harri Miekkalinna, Janne Lundberg, Kjelle Masen, Roger Öhman, Roger Östlund, Conny Bertil Johansson, Stene Steppen och Leffe Turken. Det handlar i alla fakl om personer som umgick i kretsarna kring Sigge Cedergren. De sistnämnde var en period tillsammans med Lena Åkerlund som sen var Sigge Cedergrens flickvän.

Palmemordet

Det första förhöret med Cedergren om Palmemordet utfördes av polisen i Handen i samband med att de gripit honom för narkotikabrott. Vid tiden för Palmemordet var Cedergrens telefon och spelklubben Oxens telefon avlyssnade av polisen. I övrigt förhördes Cedergren ett flertal gånger om olika vapen han hanterat och innehaft. Däribland ett vapen, en .357 som Harri Miekkalinna (Sandberg) gripits för att ha innehaft. Vapnet vara av samma kaliber som det som användes vid Palmemordet. Även Peter Molander ska enligt Cedergren ha innehaft ett liknande vapen.

Åren 1986-88 satt han förmodligen i fängelse för narkotikabrott. I februari 1988 satt Kent Lind på Svartsjöanstalten tillsammans med Sigge Cedergren men innan dess kände de inte varandra.

Den på den tiden kriminelle Kujtim Berisa förhördes flera gånger i Palmeutredningen. Även den för Palmemordet misstänkte och åtalade Christer Pettersson var en stadig besökare på spelklubben. Kent Lind och Christer Petterson blev nära vänner hösten 1986 då de båda satt på Täbyanstalten.

Sigge Cedergren är en av de personer som pekat ut Christer Pettersson i Palmeutredningen. Han uppgav också att Pettersson var god vän med den så kallade bombmannen. En man vid namn Lars Tingström. De ovan nämnde Harri Miekkalinna (dog 2014) var en nära vän med Christer Pettersson.

Cedergren uppgav strax före sin död 1996 att han några månader före Palmemordet hade förlorat en revolver av den typ som polisen efterlyste som mordvapnet samt att Pettersson hade kännedom om revolvern.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!