Dadgostar – motståndare till vänsterpartiets program?

Om vi lägger samman en rad uttalanden från Nooshi Dadgostar finns det en hel del som tyder på att hon inte är socialist och att hon inte stöder Vänsterpartiets partiprogram. Trots detta blev hon återvald som partiledare. Något som tyder på att Vänsterpartiets har en del svagheter.

Kapitalismen

Ett parti som har en partiledare som inte är anhängare av partiets program är ett svagt parti. I fråga efter fråga tar nämligen Dadgostar avstånd från partiets politik som den är formulerad i partiprogram och andra dokument. Nu senast menar hon i en intervju i TV4 att Vänsterpartiet inte är emot kapitalismen:

Med anledning av att Nooshi Dadgostar i TV4 i lördags morse i princip uttryckte att vårt partiprogram inte längre gäller och att vi inte längre är emot kapitalismen, så vill vi markera å det starkaste mot det. I Vänsterpartiet är det kongressen som bestämmer, inte partiordföranden eller ens partistyrelsen ensam. Därför borde det enda rimliga svaret i TV4 varit att vårt nuvarande partiprogram visst gäller, men att det kommer revideras 2024 på det sätt den programkongressen önskar.

Det hade också varit ett bra tillfälle att få prata i tv på ett pedagogiskt sätt om systemkritik. Att öka de socialistiska inslagen i samhället på bekostnad av kapitalismen – och på sikt se socialismen växa fram – menar vi kan sägas utan att det skrämmer bort vanligt folk. Tvärtom. Vem vill inte se en bättre finansierad offentlig välfärd? Vem vill inte se en starkare psykiatri, minskade klassklyftor, fler bibliotek eller gemensamt ägda banker som inte skinnar oss på pengar? Vem tycker det är rimligt att beslut över ekonomin tas av en liten rik elit? Vänsterpartiet ÄR ett socialistiskt och antikapitalistiskt parti, att hedra detta borde inte förskräcka oss och våra partiföreträdare utan snarare inspirera. Vi ska stå starkt i vår ideologi.

Vänsterpartiet är ett antikapitalistiskt parti och ett parti som är för åtgärder som är bra för klimatet och miljön. Ett parti som är för minskade utsläpp av växthusgaser, för ökad demokrati vilket också inkluderar demokrati på arbetsplatserna och för avkriminalisering av droger osv.

Går emot partiprogrammet i flera frågor

När Dadgostar uttalar för en hårdare kriminalpolitik och en hårdare politik mot narkotika går hon rakt emot partiprogrammet. När hon säger att hon inte är emot kapitalismen är hon motståndare till partiets program.

Hon eller andra i partiledningen som yrar om att öka växthusgasutsläppen vilket innebär att de är direkta motståndare till partiets uttalade politik. Detta gör de genom att säga att folk gärna kan flyga eller att bensinpriset ska sänkas. Vidare när partiledningen menar att Cementa minsann ska få tillverka cement även om det går ut över både miljön och klimatet. Och när Dadgostar uttalar sig om att svensk el bara ska gå till svenskar är hon en nationalist av samma som uttrycker sig som en sverigedemokrat.

Ärligt sagt undrar ju man ju varför hon ville bli ledare för ett parti som har en politik som hon inte håller med om? Och vad säger det om Vänsterpartiets aktiva medlemmar när de väljer en sådan partiledare. Eller handlar det om att hon faktiskt inte kan partiprogrammet eller bara är allmänt glappkäftad i intervjuer? Märkligt är det i alla fall. Både Dadgostars uttalanden, partiledningens ställningstaganden och medlemmarnas uppenbara förvirring och svaghet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!