Vårbynätverket spärrades in – inget förändrades

Större delen av det så kallade Vårbynätverket dömdes till fängelsestraff för en lång rad olika brott. Om idéerna om att fängelsestraff leder till en lägre brottslighet skulle varit sanna skulle brottsligheten i Vårby gård och det närliggande området Vårberg ha minskat. Så har emellertid inte blivit fallet.

Situationen i de försummade områdena Vårby gård, Vårberg och Skärholmen är helt oförändrade. Kanske till och med värre för de som tagit över knarklangningen med mera i Vårby gård är sämre organiserade, mer odisciplinerade och våldsammare i vardagen. Det tycks som det alltså blivit sämre i Vårby gård efter att i stort sett hela Vårbynätverket och dessutom ett kriminellt nätverk i Vårberg hamnade i fängelse:

– Det märktes tydligt när de åkte in. Men vi mäktade inte att hålla i det. I vakuumet som bildades började nya aktörer fylla upp. Nu är det nästan mer spring än innan med vapen och droger, säger Reine Berglund.

Han beskriver att läget nu i princip är lika illa som tidigare, mycket för att det är mer oorganiserat nu. De som tagit över är unga män, utan konsekvenstänk och impulskontroll.

Flera av dem som nu är frihetsberövade i Vårbynätverket har han följt i många år, ända sedan de var tonåringar och kallade sig själva för Vårby young gangsters.

Reine Berglund är polisinspektör lokalpolisområde Huddinge och har arbetat i 19 år som polis i bland annat Vårberg.

Hårda straff är meningslöst

Hårda straff påverkar inte brottsligheten. För att göra det krävs helt andra saker. Förbättrad och mindre segregerad skola och fritidsverksamheter, Vidare högre bidrag, arbetslöshetserättning och sjukersättning. Dessutom fler arbetstillfällen och lägre arbetslöshet samt fler bostäder och utplånad trångboddhet och bostadslöshet.  Bara så kan vi stoppa rekryteringen till gängen och bekämpa gängbrottsligheten. Som den tidigare advokaten och KD-politikern Peter Althin säger i ETC:

– Jag kan förstå att politiker är upprörda och vill ha längre straff, hämndtanken är väldigt stark. Men när de samtidigt påstår att hårdare straff har betydelse för brottskurvan, det är då jag blir förbannad. För både jag och forskningen vet att det inte stämmer.

– Några kan tycka att man ska låsa in dem länge, livstidsstraff och kanske dödsstraff men detta påverkar inte själva brottskurvan. Under några år på 70-talet höjde vi straffen för narkotikabrott från två års till tio års fängelse, men inte hjälpte det – knarket slutade inte spridas.

[…]

– All forskning visar att längre straff inte minskar brottsligheten. Politikerna försöker med dessa förslag visa handlingskraft, men i själva verket sviker de medborgarna som luras tro att det kommer att innebära färre brott. Det går inte att straffa bort brottslighet. Istället skapar vi ett samhälle där fängelserna är överfulla, medborgarna övervakas av kameror och vi har början på en polisstat.

– Syftet med kriminalpolitiken är att minimera brotten och minimeras antalet brott så minimeras också antalet brottsoffer. Det går aldrig att med framgång straffa bort fattigdom, utanförskap, social missanpassning eller brottslighet. Istället måste all kraft läggas på ett socialt välfungerande samhälle.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.