Rättegång mot storägare i Fingerprint Cards

För sju år sen åtalades Johan Carlström för brott som begicks då han var VD i Fingerprint Cards under 2013 och 2014. Misstankarna rör sex fall av insiderbrott kopplade till bolaget. Två styrelseledamöter i bolaget dömdes redan 2017 till fängelse för insiderbrott. De belades också med näringsförbud.

Carlström har inte blivit åtalad förrän på grund av att rättegången flyttats fram åtskilliga gånger. Av alla möjliga orsaker. Inga tider i domstolarna, åklagarna har velat ha mer tid. Carlström har opererats osv. I måndags startade dock rättegången vid Göteborgs tingsrätt:

– Det är väldigt viktigt och bra att det ändå blir av, säger åklagaren Jan Leopoldson på Ekrobrottsmyndigheten till Dagens Industri.

I de sex åtalspunkterna hävdar åklagaren att Carlström gjort mångmiljonvinster på insideraffärer.

– Jag har aldrig varit med om att en person i den positionen så systematiskt har handlat nära händelser som kan utgöra insiderinformation, säger Jan Leopoldson till DI.

Johan Carlström har hela tiden förnekat brott.

2015 tvingades han dock avgå som VD i Fingerprint Cards på grund av åtalet. Han var dock kvar i bolaget som affärsutvecklare fram till hösten 2016. Han fick då elva miljoner kronor i avgångsvederlag för att lämna sin tjänst. Emellertid behöll dock en post i företagets valberedning.

Inför bolagsstämman 2018 nominerade han sig själv. Han valdes förstås till styrelsen då han var störste aktieägare och själv satt på de flesta rösterna. Han kontrollerar idag 21,5% av rösterna i bolaget (7,1% av kapitalet). Detta då han är den ende ägaren av A-aktier som ger fler röster än B-aktier. Övriga större ägare är olika fondbolag och liknande varav en del har för vana att inte delta i bolagsstämmor. De kan dessutom inte ens tillsammans få fler röster än Carlström på en bolagsstämma.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!