Fängelse för gängkriminella från Södertälje och Västerås

Två män från Södertälje och en man från Västerås som alla har framträdande roller i kriminella nätverk dömdes fredagen den 15 oktober i hovrätten till långa fängelsestraff för ett stort antal grova brott.

I två separata ärenden greps i maj 2020 två ledande individer i ett kriminellt nätverk i Södertälje. De greps som misstänkta för grovt vapenbrott och grov utpressning. I samband med gripandena beslagtogs två ”Encrochat-telefoner” med krypterat material. Vid den aktuella tidpunkten fanns ingen möjlighet att få fram information ur telefonerna. När Encrochat-material under sommaren 2020 blev tillgängligt upptäckte polisen bland annat omfattande narkotikahantering.

Utredningen visade på förgreningar till andra nätverk i Västerås och Vårby gård. Den bedrevs därför i samarbete med grova brottssektionen i polisregion Mitt och regionala utredningsenheten i Stockholm. Det ledde till flera gripanden. Förutom narkotikabrotten misstänktes männen även för bland annat medhjälp till försök till mord, synnerligen grovt vapenbrott och anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse.

– De misstänkta och de händelser som utretts har haft stor påverkan på Södertälje. Det har varit direkt kopplat till en konflikt mellan kriminella som lett till både sprängningar och skjutningar. En stor framgångsfaktor har varit att det från dag ett i utredningen funnits duktiga utredare och analytiker med lokal kunskap och stort engagemang. Hade vi inte haft den resursen och kompetensen lokalt hade vi sannolikt inte nått ett lika bra resultat säger Magnus Köhler, ansvarig för insats Tore 3, en långsiktig insats mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, i ett pressmeddelande.

Hovrättsdomar

På fredagen meddelades domen i Svea hovrätt. En 35-årig man från Västerås, Namo Talani, dömdes till tolv års fängelse för anstiftan till försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott. En 29-årig man från Södertälje vid namn Abraham Aho med en ledande roll i Södertäljenätverket dömdes till fängelse i fem år och två månader för tre grova narkotikabrott och två försök till grovt narkotikabrott. Dessutom förverkades fyra års villkorlig frigivning. En 35-årig man från Södertälje dömdes till fyra år och åtta månaders fängelse för två försök till grovt narkotikabrott och fyra grova narkotikabrott.

Ytterligare tre män, från Vårby och Västerås, dömdes till fängelsestraff i mellan ett och tre år för grovt narkotikabrott. En av dem är Maykil Yokhanna som haft en ledande roll i ett kriminellt nätverk i Vårby gård.

Läs mer:
Gilla Anders_S på Patreon!