Om vänsterns inställning till Ukrainakriget

När det gäller vänsterns inställning till Ukraina finns det egentligen två inställningar. En är att alla folks rätt till självbestämmande och rätt att försvara sig själva och rätten till självbestämmande. Det gäller oavsett av vilket land eller vilken makt de angrips.

Spanska inbördeskriget

När den spanska regeringen angreps av fascistiska spanska trupper på 1930-talet försvarade vänstern i Europa den spanska regeringens rätt att försvara sig. Vänstern krävde att Europas borgerliga såväl som socialdemokratiska regeringar skulle ge stöd till den spanska regeringen. Även i form av vapen. Vänstern skickade frivilliga för att strida med den spanska regeringen.

Vietnamkriget

När Vietnam bedrev ett befrielsekrig mot Frankrike som de vann. När de sen blev angripna av USA och en marionettregim som USA tillsatte stödde vänstern Vietnams rätt att försvara sig. Vänstern krävde inte Fred i Vietnam som socialdemokraterna gjorde utan USA ut ur Vietnam. Dessutom var vänstern för vapenstöd till Vietnam och ordnade insamlingar. Det var linjen i hela vänstern. Såväl bland stalinisterna i KFML(r), (nuvarande Kommunistiska Partiet, KP), som KAF (dagens Socialistisk Politik) som hos andra grupper.

Den inställning som vänstern hade när det gäller Spanien och Vietnam är den inställning som jag har när det gäller Ukraina. Inom vänstern är det Vänsterpartiet, tidningen Flamman, Rättvisepartiet Socialisterna, tidningen Offensiv, min blogg, en minoritetsgruppering inom Socialistisk Politik och personerna bakom sajten Marxistarkivet som tagit detta ställningstagande. Vi står helt enkelt för den klassiska vänsterlinjen vad det gäller Ukrainakriget. Denna linje innebär att vapenleveranser till Ukraina är en självklarhet.

Att sitta på två stolar

Några grupper och tidningar försöker omfamna två olika motstridiga ståndpunkter. Det gäller framförallt tidningen ETC. De försöker både stå för alla folks rätt till självförsvar och en linje som kan uttryckas som fred till varje pris. Denna senare uppfattningen kan jämföras med socialdemokraternas ursprungliga inställning till Vietnamkriget, Fred i Vietnam. Vi kan kalla det för linjen ”Fred i Ukraina”.

Fred i Ukraina

Företrädare för linjen ”Fred i Ukraina” fäster stor vikt i att vissa enheter i Ukrainas militära styrkor (Azov-brigaden) för 10 år sen var nazistiska miliser. Att de inte längre är det låtsas de inte om. Kravet är därför att inga vapen ska levereras till Ukraina. Detta för de då kan ju hamna i händerna på nazister. Ett helt osant och ogiltigt argument. Rätten att försvara sig gäller för alla folk och personer, oavsett politisk uppfattning. De anser också att huvudorsaken till Ryssland angrepp mot Ukraina står att finns i USA:s och NATO:s agerande.

De är i ord mot Rysslands invasion men i praktiken accepterar de den. Deras linje innebär ju att Rysslands planer på att ockupera Ukraina accepteras. Den innebär nämligen att Ukraina inte kan försvara sig.

Nazistargumenten som saknar all form av sanningshalt när det gäller dagens situation är också allmänt förekommande i vänstermedier som ETC. Andreas Gustavsson  som är redaktör och ansvarig utgivare upprepar dem i sitt försvar av en rent reaktionär och lögnaktig ledare av Kajsa Ekis Ekman som han lät publicera. ETC försöker företräda bägge de beskrivna ståndpunkterna. Det är inte möjligt och tidningen trasslar därför in sig i omöjliga resonemang.

Tidningen Internationalen, tidningen eFolket och Socialistisk Politik har klar tagit ställning för kravet ”Fred i Ukraina”. KP:s tidning Proletären hävdar för sin del i en ledare att det också står för denna linje. Förutom att de alltså säger att de tagit ställning som ofelbart leder till en rysk ockupation av Ukraina är det dessutom inte sant.

Fredsrörelsen

Fredsrörelsen har en liknande linje. Deras fokus är dock inte USA och NATO utan krig i sig själv. Krig är enligt deras synsätt alltid negativt och kan aldrig försvaras. Därför ska inga vapen levereras till Ukraina. Detta får exakt samma resultat som linjen ”Fred i Ukraina” och uttrycks också på samma sätt. Det är att acceptera en rysk ockupation av Ukraina.

Putin-kramarna som försöker slingra sig

KP står i verkligheten istället för en linje där det viktiga är att till varje pris vända sig mot huvudfienden som alltid är USA-imperialismen. De förnekar att så är fallet och menar istället att detta innebär att de alltid ställer den svenska arbetarklassens kamp mot det svenska kapitalet i centrum. Något som ju i praktiken innebär att de också ser kampen mot USA-imperialismen som mycket viktigare än kampen mot andra imperialistmakter. Deras argument är en självmotsägelse. Denna linje får dem i praktiken att ge stöd till alla som är motståndare till USA, exempelvis Assad i Syrien och Putin i Ryssland.

De är inte för vapenstöd till Ukraina och fäster stor vikt vid alla lögner om nazister i Ukraina som Ryssland och Putin-trogna medier sprider. De ljuger också om Azov-brigaden som ju idag inte är en nazistisk milis utan en helt vanligt militär enhet i Ukrainas militära styrkor. Och de upprepar Putins ständiga och falska påståenden om övergrepp och krig mot ryssar i Ukraina. Konsekvensen är på alla sätt att de accepterar en rysk ockupation av Ukraina. Kajsa Ekis Ekman redan nämnda ledare i ETC om kriget av Ukraina är ett typexempel på denna linje.

Putin-kramarna

Ännu tydligare stöd för denna linje kan ses hos bloggarna Knut Lindelöf (lindelof.nu) och Anders Romelsjö (globalpolitics.se). De är båda tidigare maoister och anser att Putin på alla sätt är att föredra framför den enligt dem USA-stödda marionettregimen i Ukraina. En regim som dessutom enligt många med deras åsikter kom till makten genom en USA-stödd fascistisk kupp 2014 (en åsikt som också delas av KP och Proletären). Att Ukrainas nuvarande regering tillsatts genom demokratiska val och i kamp med de som stod bakom ”revolutionen” och omvälvningarna år 2014 låtsas de inte om.

Den linje som rent faktiskt företräds av de nämnda före detta maoisterna såväl som KP, Proletären och Kajsa Ekis Ekman kan enligt min uppfattning inte kallas en vänsterlinje. Det är en högerlinje. En linje som innebär stöd till den fascistiska Putin-regimen i Ryssland samt i praktiken ett stöd till Rysslands angrepp mot Ukraina. De låtsas inte om det faktum att det finns rent fascistiska och nazistiska organisationer (Wagner-gruppen och Ryska imperiska rörelsen) som strider på Rysslands sida i kriget. Motsvarande grupper finns inte på Ukrainas sida.

Enskilda nazister och fascister finns dock utan tvekan i Ukrainas militära styrkor. I Ukraina som land har fascister emellertid ett mycket litet stöd (2% vilket ska jämföras med cirka 20% i Sverige och mer än 30% i Frankrike).

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!