Bandidos MC Stockholm kopplat till irländska maffian

Svenskar med koppling till organiserad brottslighet i Sverige har visat sig ha kopplingar till ett av Irlands och Europas våldsammaste maffiagäng, Kinahan-kartellen. Kopplingarna berör i första hand personer från Bandidos MC Stockholm, däribland den lokala organisationens president. Genom Bandidos MC har Kinahan-kartellen också kopplingar till Bredängsnätverket.

Kinahan-kartellen

Familjen Kinahan är en irländsk maffiafamilj som brukar kallas Kinahan-kartellen eller Kinahan Organised Crime Group (KOCG) av poliser. Grupperingens överhuvud är Christopher Vincent Kinahan Sr som föddes 1957 på Irland. Enligt US-amerikanska myndigheter i stadsdelen Cabra i Dublin men enligt tidningen Guardian i stadsdelen St Thersa’s Gardens. Verksamheten och ledningen tycks dock numera i praktiken skötas av sonen Daniel Kinahan.

Kinahan-kartellens historia

På 1980-talet greps han med stora mängder heroin, mer än vad som någonsin tidigare beslagtagits på Irland. Gripandet ägde rum i stadsdelen Marino i Dublin. Under fängelsetiden skaffade han sig kontakter med colombianska karteller, mexikanska karteller och den ryska maffian. Han ska också enligt uppgifter ha lärt sig att tala spanska och ryska. När han kom ut satte han upp smugglingsnätverk och rutter till Europa för kokaintransporter.

Under åren 2004 och 2005 misstänks han av brittiska myndigheter för att ha tvättat pengar han tjönat på narkotikaaffärer genom uppgjorda galopptävlingar. Tre ryttare, Kieren Fallon, Darren Williams and Fergal Lynch åtalades för uppgjorda tävlingar. Kinahan åtalades inte men han har i flera andra länder som Belgien (2010), Nederländerna och Irland åtalas och dömts för penningtvätt.

Christy Kinahan sr skaffade sig efter avtjänat straff en bostad och en operationsbas i Marbella-området på Solkusten i Spanien. Flytten skedde år 2001. En av anledningarna till flytten var att han ville distansera sig från en intern konflikt inom organisationen som kallas Crumlin-Drimnagh-fejden. Fejden varade i ett decennium och orsakade 13 personers död.

2010 genomförde spanska myndigheter en resultatlös räd mot hans hem. Däremot arresterade sonen Daniel Kinahan för narkotikabrott.

År 2016 var det dags igen och spanska myndigheter hävdade då att han snart skulle åtalas för penningbrott. Det tycks inte ha skett men 2020 åtalades han för passbedrägeri. Han är också misstänkt för inblandning i sex mord åren 2014 och 2015.

Hutch-Kinahan-fejden

Sen 2015 är Kinahan-kartellen inblandad i en konflikt med ett rivaliserande irländskt maffiagäng, Hutch-gänget. Även de har stor verksamhet i Spanien. De leds av den legendariske rånaren Gerry Hutch (The Monk). Det första mordet skedde 24 september 2015 då Gary Hutch (brorson till Gerry Hutch) sköts ihjäl i en lägenhet i Miraflores i Marbellaområdet i Spanien. men den första skjutningen med en koppling till konflikten skedde den 4 augusti 2014. Därefter har fejden lett till totalt 19 mord, ett självmord och en mängd mordförsök. Många personer har också dömts för inblandning i olika mord och mordförsök.Huvuddelen av morden har skett på Irland,

Huvuddelen av morden har utförts av Kinahankartellen, antingen direkt eller genom anlitade inhyrda mördare. Flera försök att mörda Daniel Kinahan har också genomförts, bland annat på Regency Hotel i Dublin 2016. De som mördats är bland annat Eddie Hutch (bror till Gerry Hutch) och Jason Molyneux från Hutch-gänget och David Byrne från Byrne-gänget, en del av Kinahan-kartellen som leds av Liam Byrne.

Andra våldsdåd

Även utan den stora fejden med Hutch-gänget hart Kinahan-kartellen varit inblandad i en mängd våldsamheter. Flera av våldsdåden har varit mord utförda av Kinahan-kartelen på egna medlemmar som av olika anledningar fallit i onåd. Den 6 september 2014 sköts Gerard Kavanagh (Hatchet) ihjäl på en bar i Elviria, Spanien. Han hade varit eller var torped och indrivare i Kinahan-kartellen. Hans bror Paul Kavanugh som också arbetade som det sköts ihjäl den 26 mars 2015 i Drumcondra på Irland.

2019 sköts Marco Yaquot, en klubbägare som hade kopplingar till Kinahan-kartellen. Dödskjutningen skedde troligen på grund av en konflikt med Mocro-maffian. Alternativt sköts han på grund av en intern osämja i Kinahan-kartellen. Yaquot var kusin till en känd person med kopplingar till Kinahan-kartellen, Naoufal ‘Belly’ Fassih. Både Fassih och Yaquot härstammar från Marocko och har också kopplingar till Mocro-maffian. Mocro-maffian är känd för att de har anlitat svenska gangsters för att utföra mord i Spanien.

Kinahan-kartellen idag

Daniel Kinahan anses idag vara den ledande personen i gänget. Han har enligt undersökningarna som gjorts i USA fler olika pass med olika identiteter, tre olika adresser där hans identiteter står som bosatta. Han bor dock i Dubai där även den svenske gangstern Amir Mekky och en ledare, Ridouan Taghi, i ett av de gäng som tillhör Mocro-maffian,  levde innan de greps. Även brodern Christy Kinahan jr såväl som fadern Christy Kinahan sr bor i Dubai.

Daniel Kinahan driver också verksamhet som boxnings-promotor och anses vara en av de ledande i branschen på Irland. Han har också anklagats för att använda boxningsverksamheten som ett sätt att tvätta svarta pengar.

Sanktioner

2022 beslutade US-amerikanska Office of Foreign Assets Control (OFAC) och United States Department of the Treasury att införa ekonomiska sanktioner riktade mot Christy Kinahan och hans söner Daniel Kinahan och Christy Kinahan Junior som både har ledande positioner i Kinahan-kartellen. Det tre har också efterlysta av US-amerikanska myndigheter för att vara involverade i organiserad brottslighet.

Förutom Christy Kinahan sr och hans söner är också Liam Byrne, Thomas Kavanagh (Bomber), Freddie Thompson (sitter dock i fängelse), John Morrissey, Bernard Clancy, Sean McGovern och Ian Dixon ledande personer i Kinahankartellen. Liam Byrne och Thomas Kavanaugh och Liam Byrne som är svågrar bor numera i England och leder en kriminell gruppering i Birmingham. John Morrissey bor i Spanien och anses vara en central person när det gäller att organisera narkotikatransporter. Bernard Clancy, Ian Dixon och Sean McGovern bor i Dubai. Den sistnämnde anses vara Daniel Kinahans högra hand.

Bland de bolag som inkluderats i sanktionerna finns Nero Drinks Company Ltd i Glasgow, London and Mijas (Spanien). Bolaget tillverkar och säljer Nero Vodka. Ägare av Nero Drinks är troligen formellt Nicola Morrissey, fru till John (Francis) Morrissey. Eventuellt handhar de bara bolaget åt familjen Kinahan. Ett annat bolag är boxningmanagerfirman Hoopoe Sports i Dubai som ägs av Ian Dixon. Dessutom är Daniel Kinahans Dubaibaserade bolag Ducashew Trading LLC inkluderat.

Kontakterna med svenska kriminella

Det är i Spanien som Kinahan-kartellen har kopplingar till svenska kriminella. Jeffrey Ong som är eller har varit  president i Bandidos MC Stockholm ska enligt lokala källor i Marbella ha kontakter med John Morrissey. Bandidos MC är enligt medieuppgifter direkt inblandade i smugglingen av och handeln med narkotika i södra Spanien.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!