Högerextremisterna i Ukrainakriget – Spartabataljonen

Medan det inte finns någon nazistisk milis som slåss på Ukrainas sida i Ukrainakriget så finns det gott om nazistiska grupper och miliser som deltar på Rysslands sida. Den största gruppen är den så kallade Wagnergruppen som har flera milisstyrkor som deltar i kriget på Rysslands sida. Det är en självständig milis som opererar utanför krigets lagar med stöd av Rysslands militära styrkor. Det fungerar som ett företag och förser diktaturer och obskyra regimer runt hela världen med legosoldater.

En av Wagnergruppens miliser är Rusitj (Rusich)-enheten. De har länge stridit som en enhet för de ryska separatisterna i Luhansk och Donetsk i Ukraina. Enheten grundades 2014 av Alexej Miltjakov och Yan Petrovskij sommaren 2014 efter ett militärt träningsprogram som leddes av den fascistiska organisationen Ryska imperiska rörelsen. En av Rusitj-enhetens symboler är hakkorset. Det är en klart nazistisk paramilitär enhet. Soldater ur Rusich-enheten misstänks för att ha begått en rad krigsbrott i Ukraina.

Spartabataljonen

En annan nazistiskt anstruken miliser som slåss på Rysslands sida är Spartabataljonen som använder det tsaristiska Rysslands flagga ihop med nazistiska symboler. De ingår bland de självständiga miliser som utgör den så kallade utbrytarrepubliken Donetsk försvarsstyrkor. De har många gånger anklagats för krigsbrott och övergrepp.

Spartabataljonen bildades 2014 i Donetsk för att strida mot Ukrainas armé i Donbas. Den anses ha grundats av den ryskfödde Arsen Pavlov. Denna hade tidigare bland annat tjänstgjort frö Rysslands militära styrkor i Tjetjenien. De deltar även i det nuvarande kriget. Enligt uppgift har Spartabataljonen en del frivilliga från andra länder inklusive en del högerextremister.

Tidigare fanns också Rysk Nationell Enhet som var en nazistisk organisation med en egen milis. Organisationen upplöstes dock år 2000 men olika lokala grupper har levt kvar till idag. En större splittring ur ursprungsorganisationen levde kvar till 2013. Tidigare medlemmar strider i olika milisgrupper på Rysslands sida i Ukraina.

Det finns förstår även nazister som strider på Ukrainas sida. Alla ingår dock i reguljära förband i de väpnade ukrainska styrkor. Ganska många finns i Azov-regementet (Azov-brigaden, Azov-bataljonen) som försvarat Mariupol. Innan 2015 då enheten integrerades i Ukrainas nationalgarde var detta en självständig nazistisk milis men så är det inte längre. Andelen nazister har också minskat kraftigt och det är inte längre att betrakta som en nazistisk enhet eller styrka.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!