Rånplaner var inte rånplaner

Stockholms tingsrätt har dömt i målet där åtta personer åtalats för delaktighet i bl.a. försök till grovt rån på Östermalm i november 2021. Sex av personerna dömdes för förberedelse till inbrottsstöld till tre års fängelse. En person dömdes för att ha anstiftat brottet till samma straff. Slutligen dömdes en person döms för medhjälp till brottet till två års fängelse. Straffen är hårda med tanke på att det handlar om förberedelsebrott.

De sex personer, Ala Bekhit, Alan Soultani, Alan Al Balhaa, Abtin Gavnaroudi, Daniel Acaralp och den personliga assistenten M@ria Elk@ss*m Br*man som dömdes till tre års fängelse för förberedelse till inbrottsstöld är alla medlemmar i Headshotligan (HSL). Zh*r Kam@ran N@ser*ddin fick också tre år, i hans fall för anstiftan till förberedelse till inbrottsstöld. Slutligen fick Elias Issa två års fängelse för medhjälp.

Alan Soultani, Daniel Acaralp, Abtin Gavnaroudi och Ala Bekhit erkände att de planerat en stöld. Det har däremot inte Elias Issa och Alan Al Balhaa gjort. Även M@ria Elk@ss*m Br*man och Zh*r Kam@ran N@ser*ddin erkände brott.

Tingsrätten har förverkat villkorligt medgiven frihet för fyra av de åtalade. Dessa har nämligen återfallit i brott sedan de avtjänat tidigare straff. Dessa fyra personer är Daniel Acaralp, Ala Bekhit, Alan Soultani och Abtin Gavnaroudi. Samma fyra personer har varit häktade efter rättegången och ska stanna kvar där tills domen får laga kraft.

Inbrott och inte rån

Det planerade inbrottet var tänkt att ske mot grundaren av hamburgerkedjan Max, Curt Bergfors och hans fru. Hans personliga assistent försåg tjuvarna med information om vilka värdeföremål som fanns i lägenhet och om planlösningen. Hon skulle också släppa in dem i lägenheten.

Enligt tingsrätten ska gärningen bedömas som förberedelse till inbrottsstöld och inte försök till grovt rån, vilket åklagaren i första hand hade yrkat ansvar för. De åtalade ansågs inte ha nått tillräckligt långt i utförandet av brottsplanen för att den s.k. försökspunkten ska anses uppfylld. De dömdes därför för förberedelse och inte försök.

Den gärning som förberetts ska enligt tingsrätten bedömas som inbrottsstöld och inte som rån. Anledningen till det är att åklagaren inte kunnat bevisa att de åtalade hade tänkt använda våld eller hot om våld. Det tänkta tillgreppet avsåg för övrigt klockor, smycken och väskor till ett värde om ca 5 miljoner kr.

Läs mer: