Putinisten som skriver i Proletären

Kommunistiska Partiet, mer känt som ”errarna” med tidningen Proletären hör till de forna vänsterkrafter som inte uttryckligen tagit ställning för Putin. Men inte långt ifrån. De menar att Putin och Ryssland bär ansvaret för invasionen men att ansvaret för kriget ligger på flera händer.

Enligt dem är USA och Nato lika ansvariga för den uppkomna situationen som Ryssland. De menar precis som Putin att regeringen i Ukraina sen 2014 fört ett blodigt krig mot den ryska minoriteten i landet. De kräver fred och vapenvila nu. Nåt som enbart skulle gynna Ryssland som ockuperat delar av Ukraina.

De är dock medvetna om detta problem och menar därför att Ryssland efter ett eldupphör ska dra sig tillbaka från de ockuperade områdena. Problemet är att det sannolikt aldrig kommer att ske om det blir en överenskommelse om eldupphör. Så i praktiken är de krav KP och Proletären för fram samma sak som att acceptera Rysslands ockupation och tillerkänna dem en seger i kriget. I praktiken är de därför att se som Putins stödtrupper.

Tänk på det helt omöjliga att framföra samma typ av krav och åsikter under kriget i Vietnam. Det hade varit att gå USA:s ärenden. När det gäller Ukrainakriget är det att gåt Putins ärenden.

Putinister

Det finns dessutom tecken på att KP och Proletären mycket väl kan tal med kluven tunga i denna fråga och egentligen var helt på Putins sida. Ett sådant tecken är att de tillåter Dick Emanuelsson att vara latinamerikakorrespondent i tidningen.

Han är en person med samma åsikter som putinisten Agneta Norberg som uteslöts ur Svenska Kvinnors Vänsterförbund (SKV) och Vänsterpartiet på grund av sitt oförblommerade stöd till Putin och Rysslands invasion. Såväl hon som Dick Emanuelsson anser att alla i Ukraina är nazister, i alla fall alla soldater i regeringens väpnade styrkor och regeringen. De anser att Ryssland borde stanna kvar i Ukraina och utrota alla så kallade nazister. Emanuelsson har flera gånger fört fram den här typen av åsikter på sin facebook-sida.

Dessutom skriver Dick Emanuelsson regelbundet på en annan putinists hemsida. Nämligen på Anders Romelsjös sajt Global Politics där Putins agenda och regim såväl som Assad-diktaturen i Syrien ständigt försvaras.

Tidningen Proletären har också, i likhet med många putinister, ifrågasatt att det ägt rum nån massaker i Butja och om det ägt rum menar de att det inte behöver vara Rysslands armé som gjort det. Snacka om att blunda för verkligheten och gå Rysslands ärenden.

De förnekar helt förekomsten av fascistiska miliser som omfattar flera tusen man som strider på Rysslands sida och överdriver storleken på de nazistiska grupperna i Ukraina.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!