Fredsrörelsens putinister

Sveriges Fredsråd är en sammanslutning av ett antal organisationer varav några kallar sig fredsorganisationer. Fredsrådet hade tidigare en extrem putinist till ordförande, Agneta Norberg. Hon gjorde så hårresande ställningstagande om kriget i Ukraina via sitt facebook-konto att de till och med uppmärksammades i Expressen och DN. På grund av sina uttalanden och att organisationer beslutade att lämna Fredsrådet eller diksuterade att lämna det avgick Agneta Norberg.

En som uppger att han inte en sett något om Norbergs ställningstagande och absolut inte läst det är Bertil Gustafsson som är ordförande i Svenska Fredskommittén, en av medlemsorganisationerna i Sveriges Fredsråd. I en intervju i Flamman är han extremt förvånad över att många organisationer inte ville delta i de demonstrationer som ordnades av Svenska Fredskommittén och Sveriges Fredsråd och menar att det hade med det faktum att Kommunistiska Partiet deltog att göra. Dessutom påstår han att det inte alls har med Sveriges Fredsråd och kriget i Ukraina att göra.

Svenska Fredskommittén

Bertil Gustafsson tycks faktiskt helt frikopplad från verkligheten. För det var kriget i Ukraina och Sveriges Fredsråds Putin-vänliga linje som gjorde att Vänsterpartiet och andra inte ville delta i demonstrationer som hade Sveriges Fredsråd som medarrangör. Det är välkänt och välbelagt. Antingen har Gustafsson så dålig koll på verkligheten att han inte vet detta eller så ljuger han rakt upp och ner. De som ändå deltog såsom Kommunistiska Partiet och Svenska Fredskommittén måste betraktas som medlöpare till putinisterna.

Fredskommittén har som organisation formellt tagit ställning mot Putins krig men har till stor del samma inställning som Kommunistiska Partiet, tidningen Proletären, tidningen e-Folket och vad värre är, tidningen Internationalen och tankesmedjan Socialistisk Politik. Sistnämnda organsiationer deltog dock inte i de aktuella demonstrationeran och har uppmanat till att inte samarbeta med Sveriges Fredsråd. En linje som kan sägas gå ut på att kriget är både Rysslands och Natos fel och fred måste uppnås genom förhandlingar så fort som möjligt.

Dessa organisationer och tidningar menar att huvudansvaret för Ryssland invasion av Ukraina bärs av Nato och de är emot vapenleveranser till Ukraina. De vill förneka Ukraina möjligheterna att försvara sig. De stöder en linje som kritiserades av en helt enig vänster när det gällde det spanska inbördeskriget. En linje som ledde till den spanska republikens fall. Det kunde inte försvara sig från de fascistiska angreppen.

Att villkorslöst kräva Ryssland ut ur Ukraina på samma sätt som vänstern inklusive de nämnda organisationerna krävde USA ut ur Vietnam när det gällde Vietnamkriget finns inte på kartan för dessa organisationer.

Putin-kramare

I praktiken utgör de nämnda organisationerna på alla sätt stödtrupper för Ryssland och för putinisterna i Sverige. Så även Bertil Gustafsson och Svenska Fredskommittén utan att själva vara rena putinister.

De flesta av dessa organisationer och personer har en världsbild där det alltid är USA:s (inkl. Nato) fel när konflikter uppstår i världen. Oavsett om det är folk som göra uppror mot diktatorer (om dessa är mot USA) eller om nåt annat land som är mot USA angriper ett annat land. Då är det alltid USA:s fel och USA som bär huvudansvaret enligt sådana som Bertil Gustafsson, Svenska Fredskommittén, Sveriges Fredsråd och Syrien Solidaritet.

Sveriges Fredsråd

När det gäller Sveriges Fredsråd har styrelsen fortfarande flera putinister som medlemmar. Däribland en ledande svensk Putin-kramare, Anders Romelsjö. Via sin blogg sprider han ständigt Putin-propaganda. Han är också anhängare av diktatorn Assads styre i Syrien och försvarar i alla lägen dennes övergrepp mot befolkningen i Syrien. Agneta Norberg är medarbetare på hans blogg. Ytterligare en styrelsemedlem är Hans Öhrn. Han representerar Syrien Solidaritet, en förening som bildats för att ge stöd till Assads diktatur.

Medlemsorganisationer i Svenska Fredsrådet är i huvudsak, men inte uteslutande, organisationer som kontrolleras av personer som tagit ställning för Ryssland och Ryssland angrepp på Ukraina. Eller så har de som organisationer själva tagit ställning för Putins krig och Rysslands anfall mot Ukraina. Det handlar första rangens Putin-kramare vars politiska ställningstaganden alltid styrs av att allt är USA:s fel och de som står upp mot USA är värda stöd. Det har medfört stöd till den blodsbesudlade Assad-diktaturen och stöd till Putins angreppskrig mot Ukraina.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!