Gängland Stockholm – Solna

Under 2020 ska ett antal kriminella i Solna ha bestämt sig för att ta över eller ta tillbaka den lokala narkotikamarknaden i Solna som vid den tiden dominerades av Headshotligan (HSL) med bas på Järvafältet. Detta enligt avlyssnade meddelanden i det krypterade chattnätverket SkyECC vilket Aftonbladet redogör för i en artikel. Den nya kriminella grupperingen kallar sig Never Broke Again (NBA) enligt uppgifter i Aftonbladet:

Enligt chattarna ska NBA ha kraftsamlat under 2020 för att ta över narkotikamarknaden från delar av Solna där HSL – ”Headshotligan” – styrt.

I chattar ska 25-åringen ha kallats för ”Bruno”. Sommaren 2020 uppges han ha en diskussion med en medåtalad 35-åring om att organisationen måste bli bättre.

– Vi sätter oss alla och pratar, kommer överens vad vi alla ska göra för att vi alla kan inte springa runt och vara torpeder tillsammans, säger 35-åringen i ett röstmeddelande, enligt åtalet.

Lite senare, i en chatt mellan ”Bruno” och en annan medlem, avslöjas enligt utredningen hur värvningsoffensiven gått till.

En bild på två män som skakar hand skickas mellan ledaren och medlemmen. Enligt utredningen är det stunden då en ny medlem upptas i nätverket.

Chatten uppges även avslöja priset för inträde:

Den nye medlemmen ska lägga ”hela sin vinst” i den gemensamma kassan – och tatuera in bokstäverna ”NBA” på bröstet.

Andra bilder i utredningen visar att flera av medlemmar har liknande tatueringar där gängnamnet ingår.

NBA tar över

Redan i början av 2021 anses NBA ha tagit över försäljningen av cannabis i Solna och Hagalund. Tidigare dominerades försäljningen i Hagalund av Headshotligan med H@san Hassoun F*yli som den ledande figuren.

Detta ledde naturligt nog till en konflikt mellan HSL och NBA som år 2021 resulterade i flera våldsdåd.  Den 2 februari 2021 skedde ett första mord i Hagalund som tros vara en del av konflikten. En man i 20-årsåldern sköts ihjäl. Enligt uppgift var hans namn Wedieu Cole. Han var dömd för mindre brott vid flera tillfällen och tillhörd troligen HSL. Bara några dagar innan, den 28 januari, hade det varit en annan skjutning mot en bil.

Den nionde februari anhölls tre män som misstänkta för mordet. De släpptes dock mycket snart igen. Den 18 februari greps istället två bröder från Hagalund, N#kol@ B*rov#c och Luk@ B*rov#c, som misstänkta. Några dagar senare häktades de. De släpptes dock senare och blev aldrig åtalade.

Den 25 maj inträffade nästa skjutning. Ingen person tycks ha blivit skadad.

I augusti 2021 försökte en maskerad man att mörda den utpekade ledaren i NBA som i Aftonbladets artikel kallas Bruno och är i 25-årsåldern. Han heter enligt uppgift Mohamed Ameri. Mordförsöket skedde på en krog i stadsdelen Hagalund i Solna och misslyckades för att vapnet klickade.

Mordförsök i Danderyd

Dagen därpå, den 25 augusti, sköts en man i en bil i Danderyd. Den som sköts var Hasan Hassoun som enligt uppgifter kopplas till HSL. Mannen skadades svårt men överlevde. Mohamed Ameri var en av fyra misstänkta för inblandning i detta dåd. Han satta också häktad en tid men polisen kunde inte få fram tillräckligt med bevisning så det blev aldrig nåt åtal. De fyra greps samma dag som skottlossningen ägde rum.

SkyECC ger nya häktningar

I december 2021 ska Mohamed Ameri som bor i Husby ha häktats igen på grund av information från SkyECC. För förberedelse till mord 1 oktober till och med 30 december 2020, stämpling till grov misshandel 15-31 juli 2020, förberedelse till mord 30 juni till och med 9 augusti 2020, samt anstiftan till mord den 25 augusti 2021.

Dessutom häktades Pakay Yildiz från Hagalund som misstänkt för samma brott förutom anstiftan till mordet den 25 augusti 2021. Han häktades även som misstänkt för narkotikabrott. Han kan enligt vissa uppgifter haft en konflikt med HSL sen 2016 då HSL körde ut honom och hans kompisar från Hagalund.

Det förekommer även en Özcan Yildiz och en Ekim Yildiz bland de misstänkta i ärendet. Yildiz är ett vanligt efternamn och trots namnet ska dessa personer enligt uppgift inte tillhöra det välkända släktnätverket Yildiz i Sollentuna.

Juan Esteban Rojas Delgado från Gävle sitter för sin del häktad som misstänkt för två fall av förberedelse till mord, dels från 1 oktober till och med 30 december 2020, dels från den 2 juli till och med den 9 augusti 2020. Adam Lazarevic som bor i Farsta men är från Hannelund i Solna häktades den 15 december misstänkt för förberedelse till samma mord. Samma dag häktades även Stefan Aleksic från Skälby i Järfälla misstänkt för samma brott samt därutöver för grovt narkotikabrott.

Andra som varit häktade

Några andra som varit häktade är Al*x Amo@h P@scal (från Hagalund men bor numera i Farsta), Muh@mm*d Al# (Bagartorp, Solna). Vidare har S*kou Sid#b*h (förmodligen ursprungligen från Akalla) varit häktad.

Sp#ros Kal@ntzis Si@nos (skriven i Piteå) var tidigare också häktad men är inte längre misstänkt för koppling till mordet och mordförsöken. Han har istället enbart åtalats för ringa narkotikabrott. Även Ekim Yildiz har åtalats för narkotikabrott. Rättegången var den 4 mars och han är dömd.

Enligt Aftonbladet har information från SkyECC också lett till ett åtal mot flera medlemmar i NBA för grova narkotikabrott. De åtalade i ärendet är Mohamed Ameri, Stefan Aleksic, Adam Lazarevic och Juan Esteban Rojas Delgado. De ha ha hanterat 100 kilo cannabis under några månader i slutet av 2020. 20 kilo ska ha lämnats tillbaka på grund av dålig kvalitet. Resten såldes. Enligt uppskattningar var försäljningsväder 4,5 miljoner kronor.

Gängtillhörighet

Flertalet de häktade (troligen alla) tillhör NBA som alltså egentligen inte verkar vara ett lokalt baserat kvartersgäng utan snarare ett självmarkerande gäng som tidigare grupperingar som Original Gangsters eller Fucked for Life (FFL). S*kou Sid#b*h och Juan Esteban Rojas Delgado tycks ha kopplingar till Husby hyenor (HH) och den sistnämnde har också kopplingar till den blå grupperingen i Gävle. Vän med Eymen Mamlouk.

Tre män från HSL, Alexander Asaph, Abtin Khajehdehi Gavnaroudi och Daniel Acaralp var tidigare också häktade för andra brott i samma mål. Men de förekommer inte längre i förundersökningen kring de här nämnda ärendena.

Flera av de häktade från NBA bor I Farsta och gänget har i SkyECC-kommunikation diskuterat om de inte borde försöka ta över narkotikaförsäljningen i Farsta också när Fagersjönätverket splittrats och blivit försvagat.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!