Gängland Sverige – vietnamesiska kriminella nätverk

Sen i alla fall 20 år tillbaka har det varit känt att det finns kriminella nätverk i framförallt Göteborg men även Skåne som har sin bas bland invandrare från Vietnam. Den största gruppen av invandrare från Vietnam är kineser som talar antingen hakka eller kantonesiska. Det är två olika kinesiska språk från södra Kina och Vietnam. De som kommer från Vietnam kan i allmänhet också vietnamesiska. Flyktingarna från Vietnam kom som båtflyktingar i slutet av 1970-talet och början 1980-talet efter att Vietnam och Kina haft en väpnad konflikt.

Om de personer som ingår i det kriminella vietnamesiska nätverken tillhör den kinesiska gruppen från Vietnam eller är etniska vietnameser är lite oklart. I Göteborg tyder det mesta dock på att de huvudsakligen är från gruppen av kinesiska båtflyktingar från Vietnam. Att nätverket i alla fall tidigare hade sin bas på Bredfjällsgatan i Hammarkullen visar tydligt detta då den kinesiska båtflyktinggruppen i huvudsak kom att bosätta sig där. Ett annat samhälle där många hamnade var Stenungsund. I Skåne återfinns de flesta från gruppen kring Ängelholm och Helsingborg i nordvästra Skåne.

Sen lång tid tillbaka är det känt att kriminella nätverk med koppling till den vietnamesiska miljön ägnat sig åt människosmuggling av vietnameser till Europa. Framförallt har smugglingen av billig arbetskraft varit inriktad på att smuggla in personer till Storbritannien men Norden och Tyskland har också varit mål för människosmugglingen.

Mord

I Sverige kom det kriminella nätverket med koppling till Vietnam att bli känt år 2006 i samband med efterspelet av ett knivdåd på Bredfjällsgatan i början av december 2005. Orsaken till knivdådet var en konflikt om smuggelsprit som ledde till att en person från nätverket blev svårt knivskuren. Även den som utförde knivskärningen tycks ha tillhört nätverket. Det hela ledde till att nätverkets utpekade ledare, en då 48-årig man (idag 64 år gammal) som i media kallades Gudfadern, bestämde att en annan man som inte hade familj skulle ta på sig dådet. Denne person vägrade.

Mannens vägran ledde i sin tur till att den så kallade Gudfadern beordrade att två män skulle mördas. En bidragande orsak till det var också att det två männen ville starta ett nytt kriminellt nätverk i Göteborg. Den andre mördade mannen var på besök från Tyskland för att hjälpa till med att starta det konkurrerande nätverket.

Dödsdomen utfärdades vid ett möte den 9 oktober 2006 på restaurang Murveln som låg inne i i Östra Nordstan i centrala Göteborg. Den 10 oktober mördades de två männen, 32 och 26 år gamla, i en lägenhet på Bredfjällsgatan av två skyttar med automatvapen som avlossade sammanlagt 21 skott. En av skyttarna greps snart, en 31-åring från Bergsjön vid namn Viktor Hao Nguyen, men den andre som hette Nguyen Duc Kuang försvann utomlands.

Efter gripandet av skytten greps ytterligare 8 personer, en av den var den 48-årige så kallade Gudfadern. När polisen gjorde husrannsakan i hans bostad i Göteborg hittades 80 000 kronor i kontanter i en ytterrocksficka. I en låda hittades ett så kallat enkelt skuldebrev på 1,5 miljoner kronor. Sex personer greps väldigt snabbt. 5 av dem i Göteborg och en i Småland.

Morddom

Totalt åtalades nio personer för inblandning i mordet. Viktor Hao Nguyen dömdes  i juli 2007 av Göteborgs tingsrätt till 12 års fängelse för mord medan 48-åringen fick sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Övriga sju frikändes.

Åklagaren överklagade domen till Hovrätten för Västra Sverige. I hovrätten dömdes skytten till livstids fängelse.Den 48-årige mannen fick fängelse i ett år och sex månader. En tredje person dömdes till tre års fängelse och ytterligare en person fick ett och ett halvt år.

Den så kallade gudfadern kom som båtflykting till Norge i slutet av 1970-talet och invandrade kring 1990 till Göteborg.

Spelverksamhet

Den brottslighet som det vietnamesiska nätverket ägnar sig åt förutom människohandel handlar bland annat om spelverksamhet, eller rättare sagt finansiering av spelverksamhet genom utlåning av pengar för spel och för att täcka spelskulder. Med höga räntor. En ren ockerverksamhet. Personer från den kinesisk-vietnamesiska befolkningsgruppen i Göteborg utgör en oproportionerligt stor del av de som spelar på casinot i Göteborg.

Men det handlar också om beskyddarverksamhet och utpressning mot företagare. Då handlar det i första hand om företagare med vietnamesiskt eller kinesiskt ursprung.

Människohandel

Dessutom sysslar nätverket med människohandel. De ordnar bland annat billig arbetskraft åt nagelsalonger med mera:

Uppdrag granskning har träffat tre kvinnor som jobbar för en av Sveriges största nagelkedjor, Five five nails – med salonger i alla stora gallerior i Stockholm och i centrala Göteborg. De vittnar om slavlika arbetsförhållanden. Tio timmars arbetsdagar, sex dagar i veckan, utan övertidsersättning eller semester.

De berättar också om ett system med löneavtal som ser schysst ut på pappret, men i själva verket är något helt annat. Ett system där de tvingats betala tillbaka tusentals kronor till arbetsgivaren varje månad, efter att lönen kommit in på kontot.

[…]

Kvinnorna Uppdrag granskning pratat med vittnar om uppsägningar, hot och förlorade arbetstillstånd efter att de klagat på arbetsvillkoren.

– Jag skulle vilja uttrycka det som att det i många stycken är ren människohandel. Närmare än så kan vi nog inte komma i något annat sammanhang, där det blir så väldigt uttryckligt, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Five Five Nails existerar än idag om de fortfarande använder sig av tveksamma anställningsförhållanden som liknar slavarbete är okänt. Grundaren av nagelkedjan, W#ng Luu, lovade enligt Uppdrag Granskning att detta agerande skulle upphöra och vi hoppas att det är så. Innan W#ng Luu drev nagelsalonger drev han en restaurang. W#ng Luu tycks dock inte vara bosatt i Sverige eller så har han egentligen ett annat namn. De olika nagelsalongerna drivs enligt de uppgifter som finns av franchisetagare. vad bolaget bakom salongerna heter går inte heller att spåra.

Narkotika

Som ett komplement till människosmugglingen kom nätverket också tidigt att engagera sig i smuggling av narkotika. De hade ju uppbyggda kontakter och nätverk i en mängd länder för att smuggla människor som också kunde användas för att smuggla narkotika. I Sverige kom de också att engagera sig i den ökande inhemska odlingen av marijuana. Även för detta ändamål smugglade de in arbetskraft:

Förfarandet, och att det fortfarande pågår, bekräftas i en färsk rapport från U.S. Department of State (2016) där man konstaterar att vietnamesiska, kriminella nätverk rekryterar ”trädgårdsmästare” – både vuxna och barn – till cannabisgårdar i flera europeiska länder under förespeglingen att det handlar om riktiga arbetstillfällen.

I avancerade former av människosmuggling till Sverige får människor ofta satsa allt de äger.

Enligt en intervjuperson i Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport Kriminella nätverk och grupperingar (2016), kostar en sådan resa mellan 75 000 och 150 000 kronor.

Drygt två tredjedelar av de nära tiotusen marijuanaodlingar som avslöjats i privatbostäder i Storbritannien drevs enligt organisationen Drugscope (2008) av den vietnamesiska maffian.

– Att det är just vietnameser i stor utsträckning beror på att nätverken redan fanns – de sysslade med människosmuggling. Nu kombinerades det med marijuanaodling, sade Sean O’Neill, reporter vid The Times, som rapporterat ingående om problemet, till Sydsvenskan.

Cannabishärvan

En större cannabisodlingshärva med cannabisodlingar som drevs av det vietnamesiska kriminella nätverket avslöjades 2014. Ett stort antal cannabisodlingar, 7 stycken enligt vissa uppgifter, avslöjades i insatsen som gjordes den 2 december 2014. Några i Danmark, tre i nordvästra Skåne och en i Lysekilstrakten. Totalt beslgatogs cirka 100 kilo marijuana.

Odlingarna sköttes av personer som inte fick lämna byggnaderna som innehållit odlingarna. Dessa personer har i de flesta fall inte haft uppehållstillstånd i Sverige. De arbetade i praktiken som under slavliknande förhållanden.

Flera personer med anknytning till odlingen i Lysekil greps och anhölls, flera personer greps och anhölls i Helsingborgstrakten, däribland minst en dansk medborgare. Misstänkta finns i Danmark, Skåne, Västsverige och Stockholm. Totalt greps 28 personer vid de olika tillslagen. 17 personer häktades inledningsvis men totalt blev det 21 häktade.

Några av de som var misstänkta var J*mi Al Kh@l, Qu@ng Luc D@o, K*nt Huy D@o, T^n Dug Ho@ng, Th@nh Ph™ng Hyunh, St*ven H@i He, D@n Tr^ng Nguyen, Duy Tr™ng Nguyen, Quong Tr# Nguyen, Th@nh Hung Nguyen, V@n Khu* Nguyen, Yo@n Ph@m, J#mmy Sl™th, D@n Trung V@n, D@n Vu Tr@n, Dong Tr@n V@n, Ph@n L@n V@n, Hu@n @ndy Vu, Hop L* Xu@n, P*tru Corch#s och Lin@ Corch#s. Efternamnet Nguyen bärs av cirka 40% av Vietnams befolkning så att många av de misstänkta och åtalade bär det namnet betyder inte att de är släkt med varandra. Flertalet av de misstänkta är från Vietnam och var slavarbetare för det kriminella nätverket.

P*tru Corch#s var medlem i X-team (supportergrupp till Bandidos MC) på den tiden. Han hade innan han greps i cannabishärvan blivit skottskadad vid en skjutning i Helsingborg den 4 augusti 2014.

Domar i cannabishärvan

I slutändan åtalades många personer och 13 dömdes i huvudrättegången. Fem andra personer dömdes i separata rättegångar. Hårdast straff, åtta år och fyra månader, fick en idag 48-årig man som då var bosatt i Helsingborg. Övriga huvudmän var en idag 48-årig göteborgare som då bodde i Hammarkullen och en idag 35-årig helsingborgare.

Fem av de dömda överklagade till hovrätten. Huvudmannen från Helsingborg fick domen från tingsrätten fastställd. En man från Kungsbacka, som varit med och köpt drygt två kilo cannabis från nätverket, fick också oförändrat straff på ett år och tio månader i fängelse.

Mannen som bodde i Hammarkullen som hade en ledande roll i organiserandet och skötseln av odlingen utanför Lysekil dömdes i tingsrätten till fängelse i fem år och fyra månader. Han fick straffet kortat med ett halvt år i hovrätten. Han dömdes också för att ha sålt flera kilo marijuana till en idag 30-årig man som enligt polisen var ledare för ett kriminellt nätverk vid tidpunkten.

Det vietnamesiska nätverket anses ha försett flera av Göteborgs gatugäng med cannabis. Några av de gängen var troligen gänget i Majorna, ett nätverk i Gårdsten, Vårvädersligan (Södra Biskop) och M-falangen.

Svarta pengar

Idag sysslar det vietnamesiska nätverket i Sverige sannolikt med samma saker som tidigare. Framförallt människosmuggling som förser nagelsalonger och liknande inrättningar med billig och olaglig arbetskraft. År 2021 gjorde Skatteverket en stor kontroll av 259 nagelsalonger. De upptäckte oredovisade intäkter på 24,1 miljoner kronor och även oredo­visade löner på 17,8 miljoner kronor.

– Vissa av salongerna drevs inte ens som företag utan av privatpersoner som hittar sina kunder via Facebook. Det är möjligt att inte alla i branschen känner till vilka krav som gäller för att driva näringsverksamhet i Sverige, sade Magnus Winberg, nationell samordnare och den som lett kontrollen, i ett pressmeddelande.

– Av det vi såg pekar mycket mot att det finns exploatering av arbetskraft inom nagelvårdsbranschen, fortsatte han.

Europa

Ute i Europa är det också vanligt att de smugglar människor som sedan tvingas att arbeta med brott eller med prostitution. Vid flera tillfällen har det förekommit att människor dött i lastbilarna de smugglades med.

Många vietnamesiska kriminella nätverk i Europa har Tjeckien som europeisk bas då det fanns många vietnamesiska gästarbetare där under kommunisttiden. Sen blev de kvar och bland dem fanns det en liten minoritet som slog in på den brottsliga vägen. Även i Östtyskland fanns många gästarbetare som sen blev kvar i Tyskland, Det land som har den största gruppen personer med vietnamesiskt ursprung är dock Frankrike vilket beror på att Vietnam ju var en fransk koloni.

Ofta finns också en koppling till de kinesiska triaderna och många av de vietnameser som ingår i nätverken är precis som i Sverige hakka-talande kineser. Nätverken är också inblandade i drogsmuggling, framförallt av meth, heroin och cannabis sam råvaror för tillverkning av ecstasy (MDMA)

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!