Åtal för försök till mord i Vällingby och mord i Hallunda

Kammaråklagare Ida Arnell har väckt åtal vid Södertörns tingsrätt mot nio män för bl.a. försök till mord, medhjälp till försök till mord och förberedelse till mord under perioden 2 augusti till den 23 november 2020 på olika platser i Stockholm, bl.a. i Hallunda (Norsborg) och Vällingby. Åtalet är nära kopplat till förundersökningen om mordet den 2 augusti 2020 på Sankt Botvids väg i Hallunda då en 12-årig flicka sköts till döds.

–Två av männen som jag åtalar för försök till mord befann sig vid McDonalds i Norsborg samtidigt som mordet på den 12-åriga flickan skedde och de blev själva beskjutna. Därefter menar jag att de planerade att tillsammans med ytterligare personer hämnas på de som de uppfattade hade beskjutit dem, vilket resulterade i ett mordförsök den 7 september 2020 i Vällingby, säger kammaråklagare Ida Arnell, i ett pressmeddelande.

Mordförsöket i Vällingby

De  män som åtalats för inblandning mordförsöket i Vällingby är Salim Safar, Matay Teymur, Sharaf Ahmed (Piraten) och Ilyas Noor (Kawala, Ace). De är åtalade för att tillsammans och i samråd med annan/andra gärningsmän enligt en gemensam brottsplan försökt beröva Serkan Demirkiran, Furkan Kücükgöl, Ferdi Kücükgöl och Ruben Sanchez Velez livet den 7 september 2020 på bland annat Bräckegatan 8 och 12 i Vällingby, Stockholms stad. Detta genom att genom att beskjuta dem med en automatkarbin och en pistol. Serkan Demirkiran träffades i armen. Övriga 31 skott missade.

Enligt åtalet var Salim Safar den som beslutade om och planerade mordet. Matay Teymur var den som sköt. Sharaf Ahmed och Ilyas Noor lurade målsägandena till platsen där de skulle dödas.

Fyra män, Adonay Tsegay, Johanon Lahdo, Michael Rhawi och Mattias Makdesi har åtalats för medhjälp till försök till mord.

Gängtillhörighet och tidigare domar

Salim Safar, Matay Temur, Adonay Tsegay, Johanon Lahdo (Johe, Don), Michael Rhawi och Mattias Makdesi (Sten) anses tillhöra en kriminell gruppering i Hallunda och Norsborg som utgör en av falangerna i Botkyrkanätverket. Sharaf Ahmed (Piraten) och Ilyas Noor (Kawala) är medlemmar i Filterlösa Grabbar (FLG).

Matay-Aryo Teymur är tidigare dömd för bland annat flera fall av olaga hot och misshandel. Han är även dömd för ett grovt olaga hot efter att i början av 2018 hotat en tidigare vän genom att rikta något mot den tidigare vännen som av denne uppfattades som en pistol. Salim Safar är tidigare dömd för inbrottsförsök och stölder.

Adonay Tsegay har tidigare dömts bland annat för grovt narkotikabrott till fängelse i två år och två månader. I samma mål dömdes även Evy Nkiwa för narkotikabrott. Nkiwa är en känd gängkriminell som anses tillhöra Bredängsnätverket men också har nära kopplingar till BotkyrkanätverketHan figurerar i många brottsutredningar.

Mordet på den 12-åriga flickan i Hallunda

Tre personer har, Serkan Demirkiran, Furkan Kücükgöl, Ferdi Kücükgöl, varit efterlysta för inblandning i mordförsöket och mordet på flickan. Det antas befinna sig i Turkiet. För två av dem har misstankarna lagts ner. Ruben Sanchez Velez, som också är misstänkt för inblandning i mordet på flickan, greps för sin del i Spanien och utlämnades därifrån. Serkan Demirkiran, Furkan Kücükgöl, Ferdi Kücükgöl har troligen tidigare tillhört Botkyrkanätverkets Norsborgsfalang.

Åtal för mordet den 2 augusti 2020 kommer att väckas den 14 oktober 2022. Den delen av förundersökningen leds av vice chefsåklagare Anna Svedin. Det åtalet innefattar förutom mord även bl.a. grov misshandel, förberedelse till mord och försök till mord.

– I fredags den 26 augusti hävde jag häktningen av två män som befinner sig i Turkiet. Misstankarna mot dem gällande mord och försök till mord har lagts ned då det inte finns tillräckliga bevis för att väcka åtal mot dem. En man kommer alltjämt vara häktad i utevaro och internationellt efterlyst för mord och försök till mord, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

De båda åtalen kommer att avhandlas i en och samma rättegång. Rättegången är planerad att starta i september 2022 vid Attunda tingsrätt och beräknas pågå fram till årsskiftet 2022/2023. Det är tingsrätten som sätter datum för när huvudförhandlingen startar.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!