Världens viktigaste oljeväxter

Vegetabilisk olja framställs ur en lång rad växter. Några få som exempelvis oljepalm och raps odlas huvudsakligen för tillverkning av olja men de flesta odlas huvudsakligen i annat syfte. Sojabönor används bara i liten utsträckning för oljeproduktion och majs används i mycket begränsad omfattning för oljeproduktion. Näst efter spannmål hör oljeväxterna till de mest odlade.

Oljeväxter
Världsproduktion av växter som används för tillverkning av vegetabilisk olja, miljoner ton 2020
  1. Majs, 1 200
  2. Sojabönor, 353,5
  3. Raps (och rybs), 75,0
  4. Oljepalm, 73,5 (palmolja, 2019)
  5. Kokosnötter, 61,5
  6. Jordnötter, 53,6
  7. Solros, 50,2 (solrosfrön)
  8. Oliver, 19,3 (2016)
  9. Sesam, 6,8 (sesamfrön)
  10. Lin, 3,4 (linfrön)
  11. Färgtistel (safflor), 0,6 (färgtistelfrön)
Oljepalm

Afrikansk oljepalm (Elaeis guineensis) och amerikansk oljepalm (Elaeis oleifera) odlas enbart för att framställa vegetabilisk olja, palmolja och palmkärnsolja. Resterna av kärnorna efter utvinningen av palmkärnsolja används till foder. Afrikansk oljepalm odlas i Afrika, Asien, Centralamerika och Sydamerika medan Amerikansk oljepalm odlas i liten utsträckning i Centralamerika och Sydamerika. Oljepalmer har odlats i Västafrika i mer än 5 000 år. Till Malaysia fördes de i mitten av 1800-talet. Då oljepalmer inte har någon annan användning än för tillverkning av palmolja är det den produktionen som är upptagen.

Sojabönor

Sojabönor har odlats i Kina i ungefär 4 000 år. De odlas för användning till mat, foder, vegetabilisk olja (sojaolja), som gröngödsling, De viktigaste produktionsländerna är Brasilien, USA och Argentina. Därefter följer Kina, Indien, Paraguay, Kanada, Ryssland, Bolivia och Ukraina. I slutet av 1700-talet introducerades sojabönor i Europa och USA. I mitten av 1800-talet började odling i Sydamerika.

Raps

Rapsfält. Bild: Myrabella Licens: CC BY-SA 4.0

Raps (Brassica napus) och rybs (Brassica rapa) odlas för tillverkning av rapsolja och användning som foder. Dessutom för gröngödsling och för att bekämpa ogräs. Raps är en variant av samma växt kålrot och rybs är en variant av samma växt som rova och åkerkål. De största odlingsländerna är Kanada, Kina, Indien och Frankrike. Andra producenter är bland annat Australien, Tyskland, Ukraina, Polen, Storbritannien och Ryssland.

Raps har odlats för oljetillverkning i 4 000 år i Indien och 2 000 år i Japan och Kina. I Europa tycks odlingen ha börjat på 1000-talet. Då användes oljan som lampolja och senare användes raps till foder. Raps för tillverkning av olja för mänsklig konsumtion tog först fram på 1970-talet. Rybs för oljetillverkning har odlats i ungefär 4 000 år I Medelhavsområdet och Indien.

Solrosor

Solrosor (Helianthus annuus) odlas främst för frönas skull. De används som mat, till foder, för tillverkning av olja och margarin. Dessutom används solrosor som prydnadsväxt. Solrosor började odlas för 5 000 år sen i vad som idag är sydöstra USA. På 1500-talet introducerades solrosor i Europa. I Ryssland utvecklade sorter som lämpade sig för storskalig odling och oljeproduktion på 1800-talet. Ryssland och Ukraina är de överlägset största produktionsländerna för solrosfrön följt av Argentina, Kina, Rumänien, Turkiet och USA.

Jordnötter

Jordnötsodling i Indien. Bild: Abhay Iari Licens: CC BY-SA 4.0

Jordnötter (Arachis hypogaea) odlas för användning som föda, för tillverkning av jordnötsolja, jordnötssmör och jordnötsmjöl. Det senare används i glutenfri matlagning. Kina och Indien dominerar odlingen och produktionen. Andra producentländer är Nigeria, USA och Sudan.

Kokospalm

Kokospalm (Cocos nucifera) används som byggmaterial och tillverkning av träkol. Kokosnötterna används till mat och tillverkning av olja. Dessutom används kokosmjölken för tillverkning av palmvin, sprit och vinäger. De största odlingarna finns i Indonesien, Indien och Filippinerna. Andra större producenter är bland annat Brasilien, Sri Lanka, Vietnam, Papua Nya Guinea, Mexico och Thailand. Kokospalmen började odlas för mycket länge sen i ö-världen i sydöstra Asien och västra Stilla Havet. Till Centralamerika fördes de för omkring 2 000 år sen.

Olivträd

Olivträd (Olea europaea) odlas för olivernas skull. Oliver används som mat eller för tillverkning av olivolja. Träden började odlas för cirka 7 000 år sen i Medelhavsområdet och de är fortfarande där som de i huvudsak odlas. De viktigast producentländerna är Spanien som står för nästan 1/3 av världsproduktionen, Grekland, Italien, Turkiet, Marocko, Syrien, Tunisien, Algeriet, Egypten och Portugal.

Sesam

Sesam (Sesamum indicum) odlas för frönas skull. Odling av sesam började redan för 3 000 år sen i Indien och förmodligen den första växten som odlas för framställning av olja. De viktigaste producentländerna är idag Sudan (cirka 25% av världsproduktionen), Myanmar, Tanzania, Indien och Nigeria. Sesam används till mat på en mängd olika sätt (som sesampasta, fröna äts direkt eller i och på bröd, so soppa, sås och mycket mer) samt för tillverkning av olja.

Lin

Lin (Linum usitatissimum) odlas idag främst för linfrönas skull men historiskt har det framförallt odlats för fibrerna skull. Odling av lin började redan för 9 000 år sen i gyllene halvmånen i Mellanöstern. Odlingen har historiskt varit mycket omfattande. Fibrerna används för att tillverka tyg med linfrön används för oljeproduktion men även som mat. Kazakstan, Ryssland, Kanada och Kina är de viktigaste producenterna av linfrön.

Färgtistel

Färgtistel eller safflor (Carthamus tinctorius) odlas idag främst för framställning av olja ur fröna men även för användning till färgning av mat istället för saffran. Historiskt har färgtistel dock odlats mest för tillverkning av gula och röda färgämnen. När syntetiska färgämnen togs fram på 1900-talet upphörde odlingen för färgändamål. Den har odlats i Mellanöstern i omkring 5 000 år. De viktigaste odlingsländerna är Kazakstan (1/3 av världsproduktionen), Ryssland, Mexico, USA och Indien.

Majs

Majs odlas i huvudsak som foder och mat. Bara en liten del av den odlade majsen används för tillverkning av majsolja.

Vegetabilisk olja
Världsproduktion av vegetabilisk olja, miljoner ton 2019
  1. Palmolja, 73,5
  2. Sojaolja, 57,4
  3. Rapsolja, 24,4
  4. Solrosolja, 20,3
  5. Jordnötsolja, c:a 5-6
  6. Palmkärnsolja, c:a 5
  7. Kokosnötsolja, 3,2
  8. Olivolja, 3,2
  9. Majsolja, c:a 3,2
Palmolja

Oljepalmsodling i Malaysia. Public domain.

Palmolja såväl som palmkärnsolja görs av frukterna av afrikansk oljepalm (Elaeis guineensis) och amerikansk oljepalm (Elaeis oleifera).  De viktigaste producenterna av palmolja är Indonesien, Malaysia, Nigeria, Thailand och Colombia. Andra viktiga producenter är Benin, Kamerun, Ecuador, Kenya och Ghana. Oljepalmsodlingar har bland annat ersatt gummiträdsodlingar, bananodlingar och kokospalmsodlingar men de har också anlagt i områden där regnskog röjts bort. Palmolja används till mat (bland annat margarin), tvål och andra rengöringsprodukter samt till biobränslen och  palmkärnsolja till mat (margarin med mer.

Sojaolja

Sojaolja produceras av sojabönor (Glycine max). De viktigaste produktionsländerna är Kina, USA, Brasilien och Argentina. Andra producenter är Indien, Mexico, Paraguay, Ryssland, Nederländerna och Tyskland. Sojaolja används framförallt till mat men även vid färgtillverkning. Resterna efter tillverkningen av sojaolja används som foder.

Rapsolja

Rapsolja tillverkas huvudsakligen av raps (Brassica napus) men också av rybs (Brassica rapa). Kanada, Kina, Indien och Frankrike är de största producenterna. Andra producentländer är Australien, Tyskland, Ukraina, Polen, Storbritannien och Ryssland. Resterna av den skördade växten och från fröna efter oljeutvinningen används som foder.

Solrosolja

Solrosolja. Bild: shirleybolling Licens: CC BY 2.0

Solrosolja tillverkas av fröna från solros (Helianthus annuus). Ryssland och Ukraina dominerar produktionen. Andra större produktionsländer är Argentina, Turkiet, Ungern, Rumänien, Frankrike, Bulgarien, Spanien och Kazakstan. Oljan används till livsmedel (bland annat som stekolja och margarin) och kosmetika. Restprodukterna från jordbruket och oljetillverkningen används som foder.

Jordnötsolja, kokosnötsolja, olivolja och majsolja

Jordnötsolja tillverkas av jordnötter (Arachis hypogaea). Används främst i matlagning och som biobränsle. Produceras främst Kina och Indien. Andra produktionsländer är Nigeria, Myanmar (Burma), Sudan, Senegal, Guinea-Conakry, Argentina, USA och Ghana.

Kokosnötsolja som tillverkas av kokosnötter används i mat, tvål, kosmetika och biobränsle. De största producenterna är Filippinerna, Indonesien, Indien, Vietnam och Mexico.

Olivolja tillverkas av oliver. Produktionen sker framförallt i Medelhavsområdet med Spanien som största producent (35%). Italien, Tunisien, Grekland, Turkiet, Marocko och Portugal är andra stora producentländer.

Över hälften av all majsolja tillverkas i USA. Även Kina och Brasilien är stora producenter.

Sesamolja, linolja

Sesamolja tillverkas av sesamfrön. Tanzania är den största producenten. Sesamolja används huvudsakligen till matlagning men också i kosmetika, läkemedel och som bekämpningsmedel.

Linfrön används framförallt för tillverkning av linolja. Innan fossilolja blev basen för det mesta inom kemiområdet var linolja en mycket viktig produkt som producerades i mycket stor utsträckning för användning i färgtillverkning och kemisk-teknisk industri såsom tillverkning av linoleum. Linolja används än idag för färgtillverkning, för tillverkning av möbelolja och linoleum med mera. Dessutom används det som mat.

Andra vegetabiliska oljor

Parakrasse (Acmella oleracea) odlas främst för att framställe olja, så kallad jambuolja men även bladen och blommorna används i matlagning på flera håll i världen, En annan växt som färmst används för framställning av olja är neem (Azadirachta indica) som odlas i bland annat Indien.

En mängd andra odlade växter används också för tillverkning av vegetabilisk olja. I allmänhet handlar det då om att olja är en biprodukt. Några sådana växter är vin (Vitis vinifera) där druvresterna efter vintillverkning används för att framställa druvolja, hasselnötter (Corylus), ris (Oryza sativa), assaipalm (açai, Euterpe oleracea), tucumapalm (Astrocaryum aculeatum ), paranöt (Bertholletia excelsa), (Mauritia flexuosa) som alla odlas för frukternas skull.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!