Payback kritiserar rapport om mc-gäng och politik

Payback är en organisation som har till syfte att företräda biker-intressen. Organisationen har en stark koppling till Hells Angels MC och de brukar inte företräda Bandidos MC, Satudarah MC eller deras supporterklubbar. De kritiserar Acta Publicas rapport om politik och mc-gäng utifrån tre aspekter. De menar att det inte finns något sådant som kriminella mc-gäng, att det inte finns några olagliga mc-klubbar och att den avhumaniserar de människor som är med i mc-klubbar.

När det gäller att det formellt inte finns några kriminella mc-klubbar så har Payback helt rätt. I Sverige kan organisationer inte kriminaliseras eller förbjudas. Förutom när det handlar om terroristorganisationer. Men det hindrar ju inte att det kan finnas mc-klubbar där en stor del av medlemmarna begått eller begår brott. Om så är fallet så kan naturligtvis polisen och andra kalla sådana klubbar för kriminella mc-gäng, kriminella mc-klubbar eller kriminella gäng. Det innebär inte att alla i dessa mc-klubbar skulle vara kriminella. Däremot innebär det förmodligen att medlemmarna i klubbarna, oavsett om de själva begått brott eller inte, är beredda att skydda andra medlemmar när och om de begått brott.

Bikerklubbar och brottslighet

Det finns idag fyra mc-klubbar som brukar kallas kriminella mc-gäng i Sverige, Hells Angels MC, Red Devils MC, Bandidos MC och Satudarah MC. Red Devils MC är en supporterklubb till Hells Angels MC. Det finns betydligt många fler klubbar som är supporterklubbar till Hells Angels MC och Bandidos MC. Klubbar som ingår i den så kallade 1%-miljön, den 1 procent av alla bikers som lever vid sidan av lagen.

Klubbar som deklarerar att de på något sätt ingår i 1%-miljön säger ju uttryckligen själva att deras medlemmar förbehåller sig rätten att bryta mot lagen. Att då kalla dem kriminella gäng eller kriminella mc-gäng är faktiskt inget konstigt och knappast heller förtal vilket Payback hävdar. Hells Angels MC, Red Devils MC, Bandidos MC och Satudarah MC deklarerar alla att de ingår i 1%-miljön. Det finns även en mängd andra klubbar som ingår i den miljön. De brukar inte kallas kriminella mc-gäng trots att de själva deklarerat att de lever vid sidan av lagen.

Avhumanisering?

När det gäller huruvida rapporten från Acta Publica avhumaniserar de människor som ingår i mc-miljöerna kan jag inte hålla med om den kritiken. De personer som är med i 1%-klubbar som det handlar om har själva deklarerat att de vill leva ett liv vid sidan av lagen. Om det är avhumaniserande att påstå att de är medlemmar i ett kriminellt gäng så är det de aktuella personerna som avhumaniserat sig själva.

Ingen av de personer som nämns i rapporten är dock medlemmar i Hells Angels MC, Bandidos MC, Red Devils MC eller Satudarah MC. Det handlar om personer som på olika sätt uttryckt stöd för dessa klubbar eller någon annan mc-klubb av samma slag som funnits tidigare. Exempelvis Outlaws MC, Rock Machine MC eller No Surrender MC. Det kan handla om medlemsskap i facebookgrupper, medlemsskap i mc-klubbar som uttrycker stöd för någon av de mc-klubbar jag nämnt. Eller att de besökt fester som anordnats av de nämnda klubbarna eller klubbar som stöder de nämnda klubbarna. Inget av detta är olagligt och det påstås inte heller i rapporten.

Det som jag ser som problematiskt i sammanhanget är om personer som deklarerat att det lever utan för lagen får inflytande i politiken. Att kartlägga de som har kopplingar till 1%-miljön är ett sätt att kartlägga denna miljös inflytande i politiken. En kartläggning som jag tycker är rimlig. Det rapporten visar är att det inom ett parti, Sverigedemokraterna, finns en stor risk att personer som uppger att de lever utanför lagen påverkar partiets politik. Det har klarlagts av Acta Publica genom att de undersökt politiska kandidaters kopplingar till de mc-klubbar som polisen anser är kriminella mc-gäng.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!