Världens viktigaste spannmål

Spannmål är gräsarter som odlas för användning till mat. Dessutom finns det ett antal andra örter som används på samma sätt som spannmål och som jag därför räknar som spannmål. Exempelvis bovete och quinoa. De fem viktigaste spannmålen är ris, vete, majs, korn och sorghum (durra).

Världsproduktion av spannmål, miljoner ton 2020
  1. Majs, 1 200
  2. Vete, 761
  3. Ris, 757
  4. Foderlusern, 436 (2006)
  5. Korn, 157
  6. Sorghum, 58 (2018)
  7. Teff, c:a 55-60 (2017)
  8. Hirs, 30
  9. Havre, 23
  10. Rågvete, 17 (2014)
  11. Råg, 15
  12. Bovete, 1,8
  13. Fonio c:a 0,7
  14. Quinoa, 0,2
  15. Amaranth, ??
  16. Svinmålla (Bathua), ??
  17. Chia, ??
De stora spannmålsarterna

Majs. Bild: Sam Fentress, Licens: CC BY-SA 2.0

USA, Kina, Brasilien och Argentina är de största producenterna av majs (Zea mays). Därefter följer Ukraina, Indien, Mexico, Indonesien, Sydafrika och Ryssland. Majs används i stor utsträckning som foder. Det började odlas för cirka 9 000 år sen i vad som idag är södra Mexico.

Flera olika vetearter odlas. Det är vanligt vete (Triticum aestivum), speltvete (T .spelta), durumvete (T. durum), emmervete (T. dicoccum), khorasanvete  (T. turgidum) och enkornsvete (T. monococcum). Vete började odlas i Levanten för cirka 12 000 år sen. De största producenterna är Kina, Indien, Ryssland, USA, Kanada, Frankrike, Pakistan, Ukraina, Tyskland och Turkiet. Används främst till pasta och bröd.

De största producenterna av ris (Oryza sativa) är Kina, Indien, Bangladesh, Indonesien, Vietnam, Thailand, Myanmar (Burma), Filippinerna, Brasilien och Kambodja. Troligen började ris odlas för mer än 10 000 år sen i Yangtse-bäckenet i Kina. en annan art av ris (Oryza glaberrima) började odlas i Afrika för cirka 3 000 år sen.

Foderlusern (Medicago sativa) odlas främst till foder men äts också i mindre utsträckning. Det som äts är framförallt groddar av lusernfrön och de kallas då oftast för alfalfa som är växtens US-amerikanska namn. Flera olika varianter av foderlusern odlas som exempelvis blå lusern, gul lusern, kvarnlusern och olika korsningar av dessa. Lusern börjad odlas i det som idag är södra Iran för cirka 3 000 år sen.

Korn (Hordeum vulgare) produceras främst i Ryssland, Spanien, Tyskland, Kanada, Frankrike, Australien, Turkiet, Storbritannien och Ukraina. Cirka 70% av de odlade kornet används som foder och ungefär 30% för framställning öl. I Norden används korn även till bröd (tunnbröd etc). Odlingen började i gyllene halvmånen i Mellanöstern för cirka 10 000 år sen.

Sorghum, teff, hirs och fonio

Sorghum. Bild: Larry Rana, USDA. Public domain

De största producenterna av sorghum (Sorghum bicolor och ibland Sorghum arundinaceum) är USA, Nigeria, Etiopien och Mexico. Andra stora producentländer är Australien, Brasilien, Kina, Burkina Faso, Argentina, Mali, Kamerun, Egypten, Indien, Niger, Tanzania, Tchad, Uganda och Venezuela. I USA och Australien används sorghum främst till foder. Kanske dominerar foder även i Kina, Brasilien, Mexico och Argentina. Annars används det främst til mat och för framställning av alkoholhaltiga drycker. Odlingen av Sorghum tycks ha börjat i östra delarna av Afrika söder om Sahara för cirka 3 000 år sen

Teff (Eragrostis tef) odlas nästan bara i Etiopien och Eritrea med huvuddelen av produktionen i Etiopien. Glutenfritt.

Det odlas flera olika växter som kallas hirs. De vanligaste är pärlhirs (Pennisetum glaucum), kolvhirs (Setaria italica) och vipphirs som även kallas äkta hirs (Panicum miliaceum). De viktigaste odlingsländerna är Indien, Kina, Nigeria, Mali och Etiopien.

En mängd olika arter av släktet Digitaria odlas i många afrikanska länder. De två viktigaste (Digitaria exilis and Digitaria iburua) går under det gemensamma namnet fonio. Det viktigaste producentlandet är Guinea-Conakry. I Indien och Sydöstasien odlas raishan (Digitaria compacta). 

Havre och råg

Havre. Bild: Andreas Trepte Licens: CC BY-SA 2.5

Havre (Avena sativa) odlas främst i Ryssland, Kanada, Australien, Polen, Kina, Finland och Sverige. Det används främst till foder men även i stor utsträckning till mat. Havre äts mest som gryn i müsli och som gröt. Men även i kakor och bröd och numera i ökande utsträckning som havremjölk. Började odlas i gyllene halvmånen för cirka 10 000 år sen.

Råg (Secale cereale) odlas främst i Tyskland, Polen, Ryssland, Vitryssland, Danmark, Kina, Kanada, Ukraina och Spanien. Används främst till mat såsom bröd. Började odlas i gyllene halvmånen för 1300 år sen. Det är ett spannmål som framförallt odlas runt Östersjön. Råg odlades i större utsträckning förr då det också åts mer rågbröd. Det är också ungefär samma länder som odlar rågvete, Polen, Tyskland, Vitryssland, Frankrike och Ryssland. Rågvete (Triticale) som är en korsning av vete och råg som framställts i modern växtförädling i slutet av 1900-talet som används till foder.

Bovete, quinoa, amaranth och chia

Quinoa. Bild: MarkusHagenlocher  Licens: CC BY-SA 3.0

De viktigaste producenterna av bovete (Fagopyrum esculentum) är Ryssland och Kina. Odlingen av bovete har minskat efter att konstgödsel började användas. Konstgödsel ökar skördarna av vete och majs kraftigt. Bovete drar inte lika stor nytta av gödsling. Bovete är släkt med rabarber och glutenfritt.

Quinoa (mjölmålla, Chenopodium quinoa) odlas främst i Peru, Bolivia och Ecuador. Glutenfritt. Började odlas i Anderna för cirka 6 000 år sen. Svinmålla (bathua, Chenopodium album) odlas i norra Indien för användning som spannmål och som grönsak. Används till bröd och för produktion av alkoholhaltiga drycker. Används också till foder. Har förmodligen odlats i mer än 5 000 år.

En lång rad arter i Amaranthsläktet odlas för att användas till mat och annat. Historiskt har Amarant främst odlats i Mexico och andra länder i Centralamerika för frönas skull. De används där på samma sätt som spannmål. De arter som framförallt används till detta idag är rävsvans (Amaranthus caudatus)A. cruentus, and A. hypochondriacus.

I Indien och Sydostasien odlas även andra Amarantharter för att användas som bladgrönsaker. Öev i stora delar Afrika odlas amaranth. Då används framförallt bladen men även andra delar av växten. Där odlas bland annat  Amaranthus cruentusAmaranthus blitumAmaranthus dubius, och Amaranthus tricolor. Hur mycket amaranth som odlas i världen är okänt. Amaranth var en gång i tiden den viktigaste grödan i Aztekriket och stod troligen för cirka 80% av energiinnehållet i deras mat.

Chia (Salvia hispanica) odlas i huvudsak i Mexico, Guatemala, Bolivia, Argentina och Paraguay. Historiskt odlades det mycket i Aztekriket. Även golden chia (Salvia columbariae) används som föda men den odlas sällan.

Läs mer om jordbruk.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!